Máte problém se soustředěním? VŠTE nabízí řešení pro všechny

8. 7. 2019 | Aktuality

zazemi_vste_2-e1516807831507Problém se soustředěním a udržením pozornosti je pro dnešní roztěkanou dobu příznačný. Trpí jím spousta lidí. Naštěstí se zdá, že by mohlo existovat řešení. Nabízí ho Vysoká škola technická a ekonomická sídlící v Českých Budějovicích.

Škola využívá metodu takzvaného EEG biofeedbacku. Jedná se o biologickou zpětnou vazbu poskytující informace o pochodech v lidském těle. Člověk se při procesu pohodlně usadí a na hlavu jsou mu připevněny senzory monitorující jeho mozkové vlny. Poté se zaměří na obrazovku, kde sleduje jednoduchou hru. Vysílané mozkové vlny pak ovládají dění na obrazovce.

„Pokud chcete ve hře postoupit dál, musí váš mozek vykazovat pozitivní a žádoucí mozkové vlny, v opačném případě prohráváte. Prohrajete i v případě, kdy se na hru přestáváte koncentrovat, nebo jste rozrušeni. Díky tomuto systému má váš mozek pocit motivace k dalšímu postupu,“ vysvětluje VŠTE.

Tato terapie by měla pomoci dosáhnout lepšího fyzického a psychického stavu a přispívat k léčení poruch pozornosti, učení, úzkosti či spánku.

Dobrou zprávou pro všechny nesoustředěné lidi je, že se biofeedbacku může účastnit široká veřejnost. V minulosti ho využili kromě samotných studentů školy i různí manažeři, řidiči a dispečeři – jednoduše lidé, jejichž zaměstnání vyžaduje schopnost soustředění. VŠTE takto také pomáhá dětem, které jsou hyperaktivní či mají problémy s učením.

Zdroj: Novinky.cz, web VŠTE