Masarykova univerzita otevírá nový obor pro kosmetické experty

23. 6. 2023 | O studijních oborech

nový obor pro kosmetické experty na MUNI
Farmaceutická fakulta Masarykovy univerzity
získala akreditaci pro nový bakalářský studijní obor. Od září se v něm začnou připravovat budoucí experti v oblasti kosmetiky. Zájemci si mohou podat přihlášku až do 7. července. V budoucnu chce fakulta otevřít také navazující magisterský obor.

Univerzita chce novým studijním programem vyhovět nárokům pracovního trhu. „Je to svým způsobem díra na trhu, protože v našem prostředí chybí dostatek odborníků, kteří kosmetice rozumí do hloubky. Přitom se jedná o oblast, která ovlivňuje každodenní život nás všech a generuje celosvětově obrovské množství finančních prostředků,“ vysvětlil děkan Farmaceutické fakulty David Vetchý.

Na přípravě oboru pracovala fakulta několik let. Podílet se na něm budou také lékařská fakulta, přírodovědecká fakulta a pedagogická fakulta. „Kosmetologie je vysoce specializovaný obor,“ uvedla garantka studijního programu docentka Ruta Masteiková. „Připravit kosmetický přípravek, který má stabilní funkci, je poměrně náročná disciplína. I proto jsme nový studijní program pojali interdisciplinárně,“ doplnila.

Studenti oboru se budou soustředit hlavně na praxi. „Jde o tzv. profesně orientovaný studijní program, jehož součástí jsou rozsáhlé odborné praxe. Abychom obdrželi příslušnou akreditaci, museli jsme uzavřít smlouvy jak se zahraničními, tak významnými českými firmami působícími v této oblasti,“ naznačil podobu praxe děkan Vetchý.

„Kosmetologie a kosmetické prostředky jsou trendem naší doby. Jejich atraktivita je dlouhodobě na vzestupu,“ láká zájemce proděkanka pro studium Farmaceutické fakulty Tünde Ambrusová.

Přijímací zkoušky proběhnou ve dvou termínech, a to 13. a 19. července. Přihlášky ke studiu lze podávat do 7. července. Přijato by mělo být podle proděkanky Ambrusové na 50 studentů a studentek.

 

Zdroj: MUNI

Další články k tématu

Brněnské univerzity chtějí kvůli silným ročníkům otevřít nové obory

Masarykova univerzita a Vysoké učení technické v Brně (VUT) plánují otevřít nové obory z oblasti kyberbezpečnosti a udržitelnosti. Reagují tak na aktuální poptávku veřejnosti i na předpokládaný příval přihlášek populačně silných ročníků. Masarykova univerzita chce kromě toho vybudovat nové koleje. „Pracujeme na akreditaci nových studijních programů, které připravíme do roku 2027. Jedná se o progresivní oblasti, kterými […]

číst více

Fakulta sociálních studií MU otevírá nový studijní program Soudobé dějiny

Masarykova univerzita je první a jedinou univerzitou v České republice, kde bude možné od podzimu 2024 prezenčně studovat v bakalářském stupni studia program Soudobé dějiny. Nově je do své nabídky zařazuje Fakulta sociálních studií MU, přihlášky ke studiu lze podávat už od letošního listopadu. Soudobé dějiny vtáhnou studenty a studentky do moderní historie, do jejích […]

číst více

Vysoké školy na Moravě otevírají nové obory. Reagují na poptávku trhu

Dostavba jaderné elektrárny, změna klimatu i potřeba revitalizovat krajinu. Na to všechno reagují vysoké školy na Moravě a otevírají nové obory, aby pomohly zaplnit mezery na pracovním trhu. Absolventi tak budou mít uplatnění zaručené. V Česku se chystá výstavba nových jaderných bloků. I proto bude větší poptávka po odbornících na jadernou energetiku. Vysoké učení technické se […]

číst více