Masarykova univerzita chce vaši krev! Pro dobrou věc

15. 10. 2019 | Aktuality

asian-woman-holding-red-heart-health-insurance_49149-845V rámci oslav 100 let své existence pořádá brněnská Masarykova univerzita speciální akci, kterou chce přilákat nové dárce krve. Do 100 litrů krve DÍKY MUNI se mohou zapojit jak stávající studenti univerzity a její absolventi, tak i široká veřejnost. K odběrům se musíte předem registrovat, a to mezi 23. říjnem až 14. listopadem.

Cílem akce je podpořit osvětu a propagaci dárcovství krve a rovněž symbolicky oslavit sté narozeniny univerzity. “Chceme vlít univerzitě novou krev pro dalších 100 let existence, ale především doufáme, že pro tuto dobrou věc nadchneme spoustu lidí a spustíme lavinu pravidelného dárcovství. Mnoho lidí si totiž neuvědomuje, jak cenná krev je a že se bez ní moderní medicína neobejde,” uvedla Natália Antalová z lékařské fakulty MUNI, jedna z organizátorek akce.

Nejde o první podobnou akci, kterou Antalová pomáhá uskutečnit. Dle jejích zkušeností skupinové akce lidi lépe motivují k tomu, aby se sami zapojili. Loni tak například počet dárců díky akci Buď jak lev a daruj krev, kterou Antalová také pořádala, stoupl na 160 z předloňských třiceti.

Zaregistrovat se k odběru můžete na stránce darujkrev.muni.cz. Odběry budou probíhat na více místech v Brně. Výběr je na vás. Zvolit si můžete také termín. Krev mohou darovat všichni lidé, kteří dosáhli plnoletosti, váží alespoň 50 kg, jsou aktuálně zdraví a netrpí závažnou chronickou nemocí.

Zdroj: https://www.em.muni.cz/