Mamánci aneb Proč se nám nechce z hnízda

17. 11. 2016 | Studentský život

V Česku u rodičů bydlí třetina mladých lidí do 29 let. Víme, co je drží u máminy sukně a proč se jim nechce zařizovat vlastní bydlení.

Jeden ze tří dospělých Čechů do 29 let pořád bydlí u rodičů. Loni to zjistil výzkum agentury STEM pro Českomoravskou stavební spořitelnu. Dětem se z domova nechce, i když to jak pro ně, tak pro rodiče znamená spoustu kompromisů a komplikací. Co je tam tedy tak drží?

 Peníze, peníze, peníze

Hádáte správně. Mladí lidé nejčastěji bydlí doma, protože zkrátka nemají na to, aby bydleli sami. I když většina rodičů dětem na samostatný život přispěje, často to nestačí. Ti, kdo se chtějí osamostatnit, tak musí mít vlastní zdroj příjmů.

„Něco mi přispěli naši, něco jsem si vydělala. Bydlím s přítelem v pronájmu a nedovedu si představit, že by to tak nebylo. Přijde mi normální, že člověk v tomhle věku bydlí sám. I když mám kamarády, kterým bude třicet a pořád mají vlastní pokojíček a máma jim připravuje i svačinu,“ říká čtyřiadvacetiletá Kateřina.

?????????

Teplá postel a čisté ponožky

Hned za nedostatkem financí je důvodem, proč mladí zůstávají v rodném hnízdě strach přijmout odpovědnost a ztráta pohodlí. Holt když člověk bydlí sám, lednička se sama neplní, ponožky samy neperou a účty za elektřinu zázračně samy nezaplatí.

Tak kdy a proč?

Děti i rodiče se shodují, že správný čas na to, aby si ratolesti sbalily svých pět švestek a vydaly se do světa po vlastních, je po ukončení střední školy ve 20 letech.

Nejčastěji se mladí stěhují kvůli partnerovi, kvůli škole či práci nebo proto, že získají vlastní byt.

„Když si najdete holku, úplně nestojíte o to, aby vás u všeho pozorovali vaši. Takže prostě vyměníte ten komfort za soukromí,“ potvrzuje výsledky výzkumu třiadvacetiletý Jonáš.

A kde bydlíte vy?

Zdroj fotografií: freeimages.com

Autorka: Laura Havlová

Další články k tématu