Málo pronájmů za hodně peněz

18. 9. 2019 | Aktuality

179314-OWJABX-744Ne každý studuje v místě svého bydliště, a tak přicházejí na řadu koleje nebo pronájmy. Ty se však mohou pořádně prodražit. Realitní makléři se shodují, že je možné ceny nájemného navýšit, pokud pronajímatelé cílí právě na studenty v univerzitních městech, píše web faei.cz.

S hledáním bytů studenti začínají s předstihem, zpravidla už o prázdninách. Ani to však není zárukou, že najdou vytoužené bydlení, které bude dobře vypadat a bude v ucházející vzdálenosti od školy. Protože je větší poptávka než nabídka, studenti musí o ty nejvýhodnější nabídky doslova bojovat.

Současní studenti se navíc nespokojí jen tak s ledasčím. Preferují větší, například třípokojové byty umístěné v centru města nebo s dobrým dopravním spojením do školy. Vyhovuje jim moderní zařízení a nábytek. Pokud není byt moderně vybaven, dovezou si raději vlastní zařízení.

Pro pronajímatele také nejsou studenti těmi nejvhodnějšími nájemníky. Bydlet na privátě chtějí studenti zpravidla jen během semestru a na prázdniny jezdí domů, což pro pronajímatele není výhodné. Nájemníci mají také strach o vybavení a obávají se, že mladí nájemníci budou hluční.

Situace na trhu s nemovitostmi také není ideální. Zájem o nájemní byty má kvůli zvyšování cen nemovitostí čím dál více lidí, řada nájemníků pak raději pronajímá své byty přes Airbnb. Z privátů se tak stává nedostatkové zboží.

Zdroj: faei.cz

Další články k tématu