Léto ve světě: Hra na imaginární kytaru a skok přes miminko

11. 8. 2022 | Aktuality

Léto ve světěLéto je o tom vyzkoušet něco nového. Možná už si myslíte, že jste vyzkoušeli všechno. Omyl. Co se třeba nechat nést v rakvi, nebo přeskočit nemluvně? Vydejte se s námi na cestu po dvou kontinentech a zjistěte, jaké jsou ty nejpodivnější činnosti, kterým se v létě lidé věnují.

USA

Spojené státy byly vždycky osobitou zemí, kde se mísí odlišné kultury a zvyky – a ty se liší napříč celou zemí, a dokonce i stát od státu.

Například na Aljašce oslavují zakončení sezony lovení velryb tak, že se navzájem vyhazují co nejvýše do vzduchu pomocí dek vyrobených z tuleních kůží. V Arizoně je zase v létě tak horko, že se tam smaží vejce na chodníku. A vznikla z toho i soutěž.

Floriďané se v létě přestrojují za mořské víly a poté pod hladinou moře poslouchají hudbu z reproduktorů, zatímco předstírají hru na hudební nástroje. Ve srovnání s tím působí soutěž o nejrychlejšího metače ve státě Illinois ještě docela normálně a soutěžící si alespoň nacvičí celkem praktickou dovednost.

Když vyrazíme dál na sever, do státu Minnesota, potkáme tam lidi, co líbají prasata. Mimozemšťany zase můžeme vidět v Novém Mexiku, kde se na počest údajného přistání UFO v Roswellu v roce 1947 oblékají místní do kostýmů zelených mužíčků. Výlet v čase můžeme podniknout v Severní Karolíně, kde jsou přesvědčeni, že čekat celých dvanáct měsíců na Vánoce je příliš dlouhá doba, a tak je slaví podruhé v červenci.

Milovníci bramborové kaše by pak rozhodně neměli vynechat návštěvu Severní Dakoty, kde se v pojídání této bramborovosmetanovomáslové pochoutky soutěží. A celou tu přehlídku bizarností zakončuje Washington a Vermont, kde lidé jeden den předstírají, že jsou piráti, respektive jezdí na kole nahatí.

Evropa

Za podivnými letními zvyky není vůbec třeba cestovat až za oceán, v Evropě jich totiž také pár najdeme. A premiantem je v této oblasti Španělsko. Během července se tu koná tradiční oslava ve městě Pamplona, kdy lidé úzkou uličkou prchají před býky. Ve městě Buňol se zase osobitě vypořádávají s nadúrodou rajčat. Ty přezrálá po sobě hází. Událost každoročně přiláká až 20 tisíc tomatových vrhačů. Městu Castrillo de Murcia by se měly v létě vyhnout úzkostné matky. Muži převlečení za čerty tam přeskakují miminka ležící na matracích uprostřed ulice. Ano živá miminka. Má je to prý ochránit před zlými duchy. Pokud jste se v posledních 12 měsících ocitli v ohrožení života, můžete to jít originálním způsobem oslavit do Las Nieves se nechat nést v rakvi.

Hned v závěsu za Španěly jsou, co se podivných zvyků, týče Finové. V zemi, kde se koná soutěž v jízdě na dřevěném koni je oblíbené také letní klání v hraní na imaginární kytaru. Reálná je naopak manželka, kterou musí manžel donést na zádech co nejrychleji do cíle v klasické finské soutěži.

Přesuňme se k českým hranicím. U našich sousedů v rakouském Klagenfurtu se poslední týden v červenci koná neobvyklá výstava obrazů namalovaných na nahá lidská těla. V německém Brunsbüttelu zase patří červenec bahnité olympiádě, kdy lidé soutěží v nejrůznějších disciplínách, zatímco jsou zcela pomazaní bahnem.

Zdroj: BestLife, travel away, Erasmus Generation Blog, Fodors Travel

Další články k tématu

Festivalový přehled: Kam vyrazit za kulturou a kde potrápit ušní bubínky

Festivalový přehled: Kam vyrazit za kulturou a kde potrápit ušní bubínky

Většina vysokoškoláků již před nějakým tím týdnem úspěšně složila všechny zkoušky a nyní si může užívat blažené volno. Pokud je tedy nečeká opravný termín nebo rozepsaná diplomka. Ať tak či tak, léto patří festivalům! Přinášíme přehled těch nejzajímavějších. Frenštát pod Radhoštěm bude ve dnech 9. až 10. července hostit festival Horečky Fest, na němž vystoupí …

Chystáte se na vysokou školu? Přečtěte si tyhle knihy

Chystáte se na vysokou školu? Přečtěte si tyhle knihy

V literatuře existuje žánr zvaný univerzitní román. Vznikl na začátku padesátých let a postupně se vyvinul v několik různých podžánrů, jako je temná akademie nebo kampusová detektivka. Vybrali jsem pro vás ty nejlepší díla odehrávající se na půdě vysokých škol. Nechybí vraždy, tajné spolky ani břitký britský humor. Šťastný Jim (Kingsley Amis) Píšou se padesátá léta a …

Sedm způsobů, jak být o prázdninách produktivní

Sedm způsobů, jak být o prázdninách produktivní

Pokud máte do budoucna smělé plány a vysnili jste si zářnou kariéru, prázdniny jsou ideální čas na to, proměnit sny v realitu. Stačí jen neotálet a někde začít. Třeba na brigádě, letní škole nebo na úpatí hory, jejíž vrchol vám už dlouho nedává spát. Najděte si letní brigádu Najít si při studiu brigádu v oboru, ve kterém …