Letní stáž: Vyberte takovou, která vám dává smysl

17. 6. 2019 | Studentský život

Nicole Letní stážStudentské stáže umožňují studentům získat nutnou praxi a cenné kontakty v oboru, kterému by se chtěli v budoucnu věnovat. Letní prázdniny jsou ideálním časem, kdy se o některou z vysněných stáží ucházet. Přinášíme vám proto pár tipů, jak vybrat tu nejvhodnější stáž, včetně míst, kam se ještě letos můžete hlásit.

Stáže jsou poslední dobou běžnou součástí studentského života. Většina nabízených stáží v České republice je bohužel neplacená, především ve státním sektoru, což může někoho od absolvování stáže odradit. Na druhou stranu jsou však podmínky těchto stáží často flexibilní, a tak se dají zkombinovat s placenou brigádou i prezenčním studiem.

Při vybírání stáže je důležité si uvědomit, co od stáže očekáváte, co si z ní chcte odnést a kam vás může posunout. Má smysl přihlásit se na stáž tam, kde vidíte potenciál se něco naučit, kde můžete pozorovat při práci profíky, nabrat užitečné kontakty a zkušenosti do budoucna a získat potvrzení o praxi, které potřebujete pro budoucí zaměstnání. Stáž (a především, pokud je finančně neodměněná) by měla být pro studenty přínosná, nikoliv vykořisťující. Vybírejte si proto jen stáže, které vám dávají smysl.

Hodně firem a společností stáže nevypisují, přesto stážisty přijímají. Pokud máte nějakou svou vysněnou pozici a aspoň minimální předpoklad, že byste pro danou firmu už v tuhle chvíli mohli být užiteční na pozici stážisty, neváhejte jim napsat email se svým životopisem a motivačním dopisem a zeptejte se, zda by u nich bylo možné absolvovat stáž. Za zkoušku nic nedáte a kdo nic nezkusí, nic nemá.

Současně však mnohé soukromé firmy i státní podniky pravidelně vyhlašují volná místa na krátkodobé praxe, letní stáže a odborné stáže při studiu. Sledujte proto pracovní weby a oficiální stránky společností, které vás lákají.

Kam na letní stáž:

  • Letní stáž ve zpravodajství České televize

Česká televize vypsala stáž do zpravodajského kanálu ČT24. Pokud jste kreativní, zajímá vás novinařina a chcete si vyzkoušet práci redaktora, reportéra nebo editora, mrkněte na tuhle nabídku. Jedná se o dvouměsíční stáž a uchazeč musí mít volno aspoň 3 pracovní dny za týden.

  • Stáž v Českém centru

Česká centra pořádají výběrové řízení na tříměsíční stáže v pražském ústředí v oblastech kulturní diplomacie, lidských zdrojů, vzdělávání a IT. Jedná se o stáže, které lze skloubit i se studiem. Nabídku aktuálně nabízených stáží do Ústředí Českých center naleznete zde. Česká centra také vypisují možnosti stáží v zahraničí, jejichž seznam najdete tady.

  • Letní digitální stáž v Design Centru

Design Centrum společnosti On Semiconductor nabízí letní stáž pro studenty elektro oborů, kteří se zajímají o tvorbu integrovaných obvodů. Stáž je placená s lokalitou v Brně.

  • Stáž na odboru vzdělávání a Diplomatické akademie MZV ČR

Ministerstvo zahraničních věcí nabízí dvouměsíční stáž v rozsahu 8-10 hodin týdně. Stáž je určena studentům vysokých škol se zájmem o zahraniční politiku a mezinárodní vztahy. Více informací o podmínkách a náplni stáže se dozvíte na tomto odkazu.

  • Odborná stáž na ministerstvu školství

Ministerstvo školství umožňuje studentům vykonat odborné stáže v jednotlivých útvarech resortu. Přihlásit se na stáž můžete kdykoliv, podoba a průběh stáže se upřesňuje dle individuálního plánu uchazečů v souladu s požadavky a možnostmi ministerstva. Nabídku stáží a potřebné dokumenty k přihlášení jsou k dispozici na stránkách MŠMT.

  • Člověk v tísni: Mediální oddělení

Nezisková organizace Člověk v tísni hledá dobrovolníky do svého mediálního týmu. Uchazeči by měli mít dobrou znalost angličtiny, schopnost psaní a editace textů a schopnost pracovat 5-6 hodin týdně. Více informací najdete v inzerátu.

 

Další články k tématu