Mezinárodní vědecká odborná konference zaměřená na udržitelnou dopravu věnovaná památce Jana Pernera na Univerzitě Pardubice

2. 9. 2015 | Tiskové zprávy

Ve dnech 3. až 4. září 2015 se na Dopravní fakultě Jana Pernera Univerzity Pardubice uskuteční VI. mezinárodní vědecká konference s podtitulem „Principy udržitelné dopravy“ věnovaná památce Jana Pernera.

Mezinárodní vědecká konference se zaměřením na udržitelnou dopravu je pořádána ke 200. výročí narození Jana Pernera, významného projektanta a stavitele železničních tratí. Konference navazuje na předchozí mezinárodní vědecké konference pořádané na Dopravní fakultě Jana Pernera Univerzity Pardubice, která právě nese jméno významného železničního stavitele dráhy Praha – Olomouc. Část programu konference je spojena s Dopravní konferencí 2015 současně pořádanou v Pardubicích Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě.

„Cílem konference pořádané naší dopravní fakultou je prezentovat a diskutovat nejnovější trendy a vědecké poznatky z oblasti dopravy a možnosti jejich aplikace v praxi s přihlédnutím k principům udržitelné dopravy. V rámci konference bude pozornost zaměřena na oblast managementu, informační a provozní technologie, infrastrukturu a elektrotechniku, dopravní prostředky a spolehlivost a bezpečnost dopravy,“ uvádí k náplni konference vedoucí Katedry dopravního managementu, marketingu a logistiky Dopravní fakulty Jana Pernera Univerzity Pardubice a garant konference doc. Ing. Libor Švadlenka, Ph.D. a dodává: „Výměna názorů a poznatků mezi předními zahraničními a domácími vědeckými odborníky, manažery a odborníky z praxe přispěje k poznání a formulování nových vědecko-výzkumných úkolů v dopravě stejně jako ve vzdělávání.“

Na konferenci je zaregistrováno na 140 účastníků z českých a zahraničních vysokých škol a univerzit a odborníků z praxe. Ze zahraničí přijíždějí hosté např. z Německa, Polska, Slovenska, Srbska a dalších evropských zemí. Firemní sféru budou na konferenci reprezentovat zástupci významných společností z oblasti dopravy jako např. České dráhy, SŽDC, AŽD Praha, ŠKODA TRANSPORTATION, Siemens a další.

Mezi odborná témata konference bude patřit technologie a management v dopravě a telekomunikacích, dopravní prostředky a infrastruktura a historie dopravy.

V průběhu konání konference, ve čtvrtek 3. září v 17:30 hodin, proběhne slavnostní odhalení busty Jana Pernera, a to ve vestibulu Dopravní fakulty Jana Pernera Univerzity Pardubice ve Studentské ulici 95 v univerzitním kampusu.

Autorem bronzové busty o rozměrech 62×62×40 cm je akademický sochař Jaroslav Brož, který je např. autorem pomníku TGM v Pardubicích, sochy Emila Zátopka před budovou Mezinárodního olympijského výboru v Lausanne ve Švýcarsku, bust v pantheonu musea v Chrudimi a mnoha dalších. Pod bustou je umístěn text JAN PERNER 1815 – 1845.

Konference probíhá ve čtvrtek 3. září 2015 od 10:00 hodin v Atrium Paláci Pardubice (Masarykovo náměstí 2799, Pardubice) a v pátek 4. září 2015 od 9 hodin na Fakultě chemicko-technologické Univerzity Pardubice (Studentská 573, Pardubice).

Záštitu nad konferencí převzali ministr dopravy Ing. Dan Ťok a děkan Dopravní fakulty Jana Pernera Univerzity Pardubice, doc. Ing. Ivo Drahotský, Ph.D.

Konference je určena široké odborné a vědecké veřejnosti a koná se v rámci letošních oslav 65. výročí založení vysoké školy v Pardubicích.

bližší informace ke konferenci:
doc. Ing. Libor Švadlenka, Ph.D., garant konference
vedoucí Katedry dopravního managementu, marketingu a logistiky
telefon 466 036 375
e-mail libor.svadlenka@upce.cz