Konec dvojích přijímaček

28. 4. 2007 | Aktuality

Ministryně školství Dana Kuchtová slíbila, že bude prosazovat zrušení dvojích přijímacích zkoušek na víceletých gymnáziích, a to už s platností od příštího roku.

Stávající školský zákon z roku 2004 přikazuje víceletým gymnáziím otestovat znalosti svých studentů před jejich postupem do ročníků středoškolského stupně. Zatímco šestiletá gymnázia si už letos „dvojité přijímačky“ zkusila, víceletá si měla ještě dva roky počkat. Cílem tohoto opatření mělo být větší zpřístupnění elitních škol.

Novelizace zákona by podle slov ministryně mohla být navržena už v květnu. Podporují ji ODS, ČSSD a SZ. Školy by ji jen vítaly, ušetřilo by jim to řadu organizačních komplikací. Často navíc druhé přijímací zkoušky považují za zbytečné. „Každý má možnost přihlásit se na víceleté gymnázium, a tak získat výhodu nepodstupovat přijímací řízení na střední školu. Pokud jsem jednou své znalosti prokázal, nevidím důvod, proč bych je měl dokazovat podruhé,“ podělil se s námi o svůj názor Jakub z osmiletého gymnázia v Opavě.