Kolejné čeká v souvislosti s reformou drastické zdražení

20. 2. 2004 | Aktuality

Studentská komora Rady vysokých škol podala návrh na reformu podle které by stát dotace na lůžka nevyplácel školám, ale přímo jednotlivým studentům, kteří splní kritéria. Reformou se již zabývá ministerstvo školství.

Studentská komora Rady vysokých škol podala návrh na reformu, podle které by stát dotace na lůžka nevyplácel školám, ale přímo jednotlivým studentům, kteří splní daná kritéria. Reformou se již zabývá ministerstvo školství. Hlavním argumentem návrhu reformy je fakt, že ne všichni studenti z kapacitních důvodů dostanou lůžko na kolejích a ti, kteří si musí hledat ubytování jinde, jsou tedy znevýhodněni: ze státní dotace neuvidí ani korunu.

Následkem této reformy by ale bylo také zdražování lůžek na kolejích, která bez dotace stojí okolo 2000 Kč jedno. Podle nové reformy by však příspěvek pro některé studenty činil pouze 400 – 600 Kč. Někteří studenti navíc nárok na dotaci nebudou mít vůbec. Jedná se například o studenty, kteří dříve začali jiný studijní program a nedokončili ho nebo o studenty, kteří si prodlužují studium.

Studenti na univerzitách vyjadřují k tomuto návrhu různými způsoby odpor. Podepisují se petice a existují i zvláštní webové stránky, kde se dá o problému diskutovat: www.sweb.cz/…ni.kolejneho. Ministerstvo předloží návrh k diskusi studentům letos v květnu.