Koleje na pražském Strahově dál bojují se štěnicemi

17. 8. 2023 | Aktuality

Koleje na pražském Strahově
Koleje Strahov, kde jsou ubytováni převážně studenti Českého vysokého učení technického (ČVUT), se podle informací deníku Blesk dál potýkají se štěnicemi. Nepomohly ani postřiky za miliony. Někteří studenti nyní zvažují, že se z koleje odstěhují pryč.

Vedle studentů už rok obývají strahovské koleje také nezvaní hosté v podobě štěnic. První zprávy o poštípaných studentech se v médiích objevily už loni v říjnu. Problém však stále přetrvává. Server Blesk.cz navíc připomíná, že koleje, které dřív sloužily jako šatny pro spartakiádu, mají malé pokoje a sdílené sociální zařízení. Bydlení tam tak i proto není podle serveru pro každého.

„Pokaždé, když jedu na víkend domu, musím nechat kufry na chodbě, pak musí jít všechno oblečení kompletně do pračky, abych štěnice nezavlekl i k nám domů. Člověk začíná být už paranoidní, pořád mám pocit, že po mě něco leze,“ stěžuje si Petr Š, který druhým rokem studuje na Fakultě stavební ČVUT .

„Přestal jsem věřit, že se někdy podaří, abychom se štěnic nadobro zbavili. Po každém postřiku se to na chvíli zlepší, pak se ale štěnice vrátí. Společně s dalšími spolužáky jsme se rozhodli, že se přestěhujeme do Podolí,“ říká jednadvacetiletý student Fakulty elektrotechnické Richard R.

ČVUT ve spolupráci s hygieniky a Státním zdravotním ústavem se štěnicemi bojuje měsíce. Kolejní správa za desinsekci zaplatila už čtyři miliony korun. Podle ředitele Správy účelových zařízení ČVUT Michala Vodičky je nutné, aby studenti hlásili každý výskyt štěnic. „Klíčovým faktorem je, aby ubytovaný včas nahlásil, že se u něj štěnice vyskytují. To se bohužel vždy neděje, dokonce evidujeme případy, kdy nám ubytovaný výskyt štěnice nenahlásil vůbec. To samozřejmě boj proti štěnicím komplikuje,“ vysvětluje.

 

Zdroj: Blesk.cz

Další články k tématu

Život na koleji: 8 rad, jak využít prostor pokoje na maximum

Život na koleji: 8 rad, jak využít prostor pokoje na maximum

Mnoho studentů stráví většinu svého vysokoškolského studia na koleji. Tamní pokoje ale mívají uniformní podobu, jsou velmi neosobní, leckdy navíc i malé. To však neznamená, že si je student nemůže přeměnit podle svého vkusu a opticky je zvětšit a zútulnit. Takže jak na to? Čím míň, tím víc Přecpaný prostor působí stísněným dojmem. Proto se …

Zdražují byty i koleje. Studenti řeší, kam jít bydlet

Zdražují byty i koleje. Studenti řeší, kam jít bydlet

V Česku na vysokých školách studuje celkem 300 tisíc lidí. Spousta z nich musela v září řešit ubytování. Situaci jim letos komplikuje inflace. Kvůli ní výrazně rostly ceny nájmů. Za rok to bylo o 30 procent, za posledních šest pak dokonce o necelých 90 procent. Studenti tak řeší dilema, kde bydlet. Ceny za ubytování totiž rostly i na …

Novinky ve školách: Nepovinná umyvadla a možnost společných WC

Novinky ve školách: Nepovinná umyvadla a možnost společných WC

  Rezorty školství a práce společně představily novou vyhlášku, která upravuje hygienické normy škol. Ta mimo jiné ruší povinnost mít ve třídách umyvadla. Na školách pak bude, zda zruší oddělené toalety pro dívky a chlapce. Na modernizaci hygienických pravidel školy čekaly téměř dvacet let. Důvodem pro rušení povinnosti umyvadel je, že už nejsou díky výměně …