Klíč k úspěšnému studiu? Organizujte a mějte externí úložiště pro mozek

17. 11. 2019 | Stojí za přečtení

oragnizaceStudijní materiály, termíny, seminárky, ale i to jaké předměty si zapíšete – tohle všechno byste měli mít zorganizované. A to jak fyzicky, tak i v hlavě. Jednoduché to není, ale s našimi radami budete na dobré cestě to zvládnout.

Organizace

Nejprve si sepište seznam věcí, které potřebujete udělat. Buď v ruce nebo na počítači, ideálně však oběma způsoby, abyste měli jistotu, že seznam neztratíte. Docílíte tím jednak toho, že na úkoly nezapomenete, ale budete mít navíc i větší motivaci k jejich plnění.

„Studie univerzity v Kalifornii prokázala, že jakmile si svůj cíl zapíšete, máte o 33 procent větší šanci ho dosáhnout,“ uvedla v rozhovoru pro Forbes spisovatelka Paula Rizzo, která se tématu tvorby seznamů věnuje ve svých knihách.

Dalším krokem je vytvořit si systém ve studijních materiálech a to v těch fyzických i online. Vytvořte si složky rozdělené podle jednotlivých předmětů, a do nich naskládejte/ přetáhněte skripta/ soubory.

Jakmile máte materiály zorganizované, je čas „vyčistit“ si i místo, kde budete studovat. Měli byste co nejvíce eliminovat věci, které vás rozptylují. Proto udržujte svoje pracovní místo čisté a mějte kolem sebe jen ty pomůcky, které budete potřebovat. Jestli například píšete esej, ujistěte se, že máte po ruce všechny knihy, z nichž budete citovat. Věci pak vždy vracejte na původní místo, abyste je při další studijní šichtě zase rychle našli.

Zálohujte

Lidský mozek je úžasný orgán, který dokáže mnoho věcí. Ukládání (důležitých) informací ale patří k těm náročnějším mozkovým disciplínám. Proto je dobré, stejně jako u počítače, zálohovat myšlenky i „externě“.  Klíčem k organizovanosti je dávat pozor a vše si zaznamenávat. Poslouchejte to, co vám říkají ostatní, a pokud je to důležité, tak si to napište – ideálně někam, kde to později najdete.

Organizovaní lidé jsou připraveni na vše, proto zálohujte nejen myšlenky, ale i fyzické věci. Představte si, že například píšete důležitý test a najednou vám přestane psát pero. Jestli máte náhradní, jednoduše ho vytáhnete a píšete dál. Ale pokud žádné nemáte, budete ztrácet drahocenný čas sháněním nové psací pomůcky. Jestli ve škole hodně píšete do notebooku, vždycky se vyplatí mít po ruce náhradní baterku (kdybyste nabíječku nechali doma).

Vybírejte si

Stejně jako k věcem, kterými se obklopujete, byste měli přistupovat i k tomu, co zaměstnává vaši mysl a zabírá váš čas. Takže důkladně vybírejte a hledejte ten ideální balanc mezi zábavou a povinnostmi.

V dnešní hektické době se toho lidé snaží stihnout co nejvíc.  Pokud si ale budete vybírat a soustředit se jen na několik konkrétních úkolů, dosáhnete zpravidla lepších výsledků.

Při zápisu si tak například zapište jen takové množství volitelných předmětů, které budete zvládat. Nepřeceňujte své síly, protože jinak na vás čeká kromě únavy pravděpodobně jen stres.