Kde a jak vytisknout diplomku

20. 4. 2015 | Studentský život

Diplomku máte napsanou a připravenou k obhajobě? Teď už před odevzdáním zbývá jediné – nechat ji vytisknout a svázat. Přečtěte si, jak na to.

Každý, kdo odevzdává nějakou akademickou práci, ji musí kromě vymyšlení a sepsání také vytisknout a svázat. Jak dlouho to trvá a kde se to vlastně dělá, se dozvíte v následujícím článku.

Pokud už máte svou bakalářskou, diplomovou či jinou závěrečnou práci napsanou, gratulujeme. Zbývá vám jen třešnička na dortu, tedy nechat ji vytisknout a svázat. Většina škol vyžaduje dva výtisky. Některé fakulty si k archivaci nechají jednu kopii, druhou vám vrátí – někde ale nedostanete zpátky žádný výtisk. Pokud si tedy chcete jednu práci nechat doma na památku, raději si předem zjistěte, kolik exemplářů si škola uchová. Teď už se podívejme na některé otázky, které by vás při svazování diplomky mohly napadnout.

Proces

Většina tiskáren, které se specializují na tisk a vazby akademických prací, má na jednom místě jak tiskárnu, tak místo, kde vám práci svážou. Požadavek na tisk i vazbu někdy můžete podat po internetu, někdy je nutné na pobočku dojít.

Na místě si vytisknete všechny stránky své práce a odevzdáte je společně s lístečkem, na němž je popsáno, který typ vazby a v jaké barvě jste si vybrali, jak má vypadat titulní strana a co na ní má být napsáno.

Jak dlouho to trvá?

Záleží, jak moc na práci spěcháte. Mnohá centra nabízejí tisk a vazbu na počkání, takže práci můžete mít v ruce do 30 minut, případně do jedné hodiny. Počítejte ale s tím, že si za tuto službu připlatíte.

Obvykle nejnižší ceny dosáhnete, pokud vám stačí vyzvednout si svázanou práci až za tři pracovní dny.

Typ vazby a barva

Nejčastěji se práce vážou do látkové nebo koženkové vazby. Látková je o něco levnější, koženková působí luxusnějším dojmem.

Většina tiskáren nabízí vazby v tmavých tlumených barvách, zejména černou, šedou, modrou či vínovou. Barva písma je pak nejčastěji zlatá nebo stříbrná. Pokud toužíte po stříbrných, růžových či sytě zelených deskách, budete muset buď zapátrat v hlubinách internetu, nebo se s tiskárnou zkusit domluvit na speciálním provedení. Počítejte ale s delší dodací lhůtou a vyšší cenou. Takové „výstřelky“ také doporučujeme jen v případě, že jste si jistí vysokou kvalitou své práce, jinak se prvním kritickým bodem na obhajobě může stát „místo shánění originálních desek jste měl/a zapracovat na obsahu“.

Cena za běžnou vazbu včetně ražení textu se pohybuje přibližně od 150 korun do 250 korun, stačí-li vám dodání za tři pracovní dny. Při svázání práce na počkání počítejte s cenou kolem 500 korun.

Dvakrát měř, jednou řež

Raději několikrát si po sobě přečtěte, co jste uvedli, že má být vytištěno na titulní straně desek. Vynechané písmeno nebo překlep ve jméně univerzity nebo v názvu práce jinak bude prvním, čeho si komise u obhajoby všimne.

Materiály do tisku posílejte v .pdf formátu, abyste se vyvarovali nepříjemností v podobě „rozsypaného“ souboru a nutnosti přeformátování.

Kde si nechat vytisknout práci?

Možností je samozřejmě desítek, ale níže jsme pro vás shrnuli několik pražských a brněnských tiskáren, kde vám práci vytisknou.

Praha

Diplomka24 – tiskárna má pobočky nedaleko ČZU na Suchdole, VŠE na Žižkově a ČVUT v Dejvicích. Cena vazby je od 149 do 399 korun v závislosti na druhu a rychlosti vyhotovení.

Copy General – v Copy General pořídíte vazbu od 249 korun.

Tiskárna Faster – cena vazeb se pohybuje od 199 do 309 korun.

Tisk a vazba – ceny jsou podobné jako výše, vazba vás vyjde na 149 – 399 korun.

Kodex – v tiskárně v centru Prahy pořídíte desky od 189 korun.

BossCan reprostudio – vazby od 149 korun.

Brno

Diplomka24 – ceny jsou stejné jako v pražských pobočkách, tedy 149 – 399 korun za vazbu.

Copy General – v Copy General pořídíte vazbu od 249 korun.

Vazbič – vazby od 170 korun.

Knihařství Jiří Klouda – vazby od 159 korun.

Diplomky online – vazby od 149 korun.

Fotex – vazby od 165 korun.

Copy centrum Milan Gruber – vazby od 148 korun.

Zdroj obrázků: freeimages.com