Karlova univerzita otevřela nové vědecké pracoviště

28. 1. 2004 | Aktuality

K pokračování tradice českého lázeňství by mělo přispívat nové vědecké pracoviště UK, Ústav lázeňské medicíny 1. lékařské fakulty.

K pokračování tradice českého lázeňství by mělo přispívat nové vědecké pracoviště UK, Ústav lázeňské medicíny 1. lékařské fakulty.

Ústav byl otevřen v Mariánských Lázních a klade si za cíl mj. navázat na činnost Výzkumného ústavu balneologického, který zde byl před lety zrušen. Vedení 1. LF proto věří, že o předměty zkoumání nebude mít nové pracoviště po tak dlouhé stagnaci nouzi. Jak při slavnostním otevření ústavu řekl karlovarský hejtman Josef Pavel, spojení lázeňství s odborným výzkumem v této oblasti bylo vždy českým specifikem a výhodou v porovnání se zahraničím. Navíc by se mělo pracoviště zabývat i ekonomickým a organizačním pozadím lázeňské léčby.
V Mariánských Lázních funguje už od roku 1998 tříleteé bakalářské studium pro fyzioterapeuty se zaměřením na balneologii, pro něž bude Ústav lázeňské medicíny rovněž přínosem. Zájemci o tento obor mohou poslat své přihlášky na děkanát fakulty do Prahy, přijímací zkoušky sestávají z otázek z biologie, chemie a fyziky.

 

zdroj: www.cuni.cz