Jsem student. Liberecký student.

7. 10. 2008 | Přijímací řízení

Uvažujete o tom, že byste příští rok začali studovat v Liberci? Nebo jste se do tohoto města právě dostali na školu a začínáte obhlížet, jak to tu chodí? Máme pro vás základní informace a užitečné tipy do začátku.

Ubytování Studenti vyhledávají nejčastěji ubytování na kolejích. Na výběr je buď areál Harcov nebo kolej Vesec. Za lůžko zaplatíte podle současného ceníku do 72 Kč za noc, budete-li chtít ušetřit, můžete zvolit přistýlku za 53 Kč za noc. Cena kolejného je včetně připojení k internetu, cena přistýlky je počítána bez připojení na internet.

Stravování V libereckých menzách (Harcov, Husova, Voroněžská) se užívá bezlimitní stravování – to znamená, že například za jídlo s masem nebo za kaloričtější pokrm zaplatíte více, zhruba okolo 35 Kč. Do ceny jídla je započítán i nápoj a (s výjimkou jídla č. 6) polévka. V pracovních dnech si můžete vybrat oběd ze šesti jídel. Okolo 60 Kč zaplatíte, pokud si dopřejete minutku.

Brigády Agenturu, která zprostředkovává brigády, najdete hned v areálu kolejí. Vyplatí se také všímat si různých letáků a nabídek na nástěnkách. Průměrná hodinová mzda je 50 – 80 Kč za hodinu, dá se však sehnat i práce lépe placená (např. pro hostesky není problém vydělat i 100 Kč/hod).

Doprava Po městě se nejčastěji jezdí tramvají či autobusem, na koleje jezdí spíše autobusy. Jednorázová jízdenka stojí 16 Kč, měsíční studentský kupon vás bude stát 250 Kč. Mezi půl dvanáctou v noci a čtvrtou hodinou ranní se ale nejsnáze dopravíte buď po vlastní ose, nebo taxíkem.

Zábava Liberec nabízí spoustu možností, jak se po škole rozptýlit. Studenti, kteří bydlí na kolejích, se baví v nově zrekonstruovaných kolejních klubech Zanzibar a „Esko“, kam chodí i hodně lidí z města, a dále v Žitě a Hadovi. Ať už bude vaším cílem bowling, billiard, disko, pizza nebo restaurace, nemusíte hledat dlouho. Liberec má i svoji „Stodolní“ – část města za kavárnou Nisa, kde jsou kluby jako Café Organza, ZOO Bar, a další.

Zajímavé informace (nejen) o studiu v Liberci můžete najít na univerzitním fóru a na stránkách kolejí a menz liberecké univerzity.

Další články k tématu