Jedenáct lží, kterým věří všichni studenti

16. 7. 2023 | Studentský život

Jedenáct lží, kterým věří všichni studenti
Tenhle semestr nezatáhnu ani jednu přednášku! Nenechám už nic na poslední chvíli! Poznáváte se v těchto dvou větách? A podařilo se vám je někdy dodržet? Pokud jste odpověděli ano, respektive ne, nezoufejte, nejste sami. Přinášíme vám přehled jedenácti lží, kterým studenti často naivně věří.     

Na výuku budu chodit skvěle oblečený/á

Na začátku semestru si člověk maluje, jak bude chodit krásně oblékaný a vystajlovaný. Po pár týdnech brzkého vstávání, kdy celé dny trávíte ve škole, se však vrcholem módy stávají sladěné ponožky. A proč byste si vlastně měli pořád oblékat něco nového, když stačí oblíbené džíny přes víkend vyprat a v pondělí znovu natáhnout?

Každý den zajdu do posilovny

Začít pravidelně cvičit – to je jedno z nejčastějších novoročních předsevzetí… a patří také mezi nejporušovanější. Prvních pár týdnů v novém roce praskají posilovny ve švech… postupem času ale začnou jejich návštěvníci pozvolna mizet. Statistika v tomto případě hovoří proti vám. Existuje totiž vysoká pravděpodobnost že i vy skončíte mezi odpadlíky. Vybudovat si nový zvyk, který zvládnete pravidelně dodržovat, trvá dle odborníků 59 až 70 dní, tedy minimálně dva měsíce.

Budu jíst zdravěji

Studentská strava složená z pizzy, čínských polévek, hranolek a zmrzliny nepatří mezi nejzdravější. Možná si vždycky na začátku semestru říkáte, že tentokrát si konečně začnete připravovat všechna ta úžasně zdravá a pestrobarevná jídla, která jste viděli na internetu… dokud si neuvědomíte, že to zabírá čas a peníze a vy nemáte ani jedno z toho.

Přestanu prokrastinovat

Á, prokrastinace. Staré pořekadlo praví, že co můžeš odložit na zítřek, jde klidně udělat pozítří. Ať už je to učení se na zkoušku, psaní eseje či seminární práce anebo jednoduše jakýkoliv úkol související se školou. Kdo během studia aspoň jednou kvůli prokrastinaci nepsal práci na poslední chvíli, snad ani není skutečný student.

Budu chodit spát brzy

Když budete dost spát, budete ráno odpočatější, budete mít lepší náladu, budete zdravější… Jenže taky je tu prokrastinace. A Netflix. Miliony videí na YouTube, které musíte vidět… A najednou jsou dvě hodiny ráno a za pár hodin vstáváte na vyučování.

Budu pravidelně uklízet

Sami sobě (případně i svému spolubydlícímu) slíbíte, že budete pokoj pravidelně uklízet a udržovat pořádek. A také to dodržujete… do okamžiku, než vám začne učení a povinnosti přerůstat přes hlavu.

Tenhle semestr dostanu jenom za A

Tentokrát to vyjde, říkáte si. Dokážete nemožné. Dostanete jenom samá áčka. Do zkouškového vstupujete vyzbrojeni zvýrazňovači a skripty, dokonce i do knihovny jste zašli! Jenže do cesty vám vstoupí známý zlotřilec jménem Realita, oděn do roucha streamovacích platforem, večírků a reálných časových možností. Takové C najednou nevypadá vůbec špatně, co?

Dám si jen jeden drink…

Těmito slovy začínají ty nejvíc legendární večírky. Takže kocovině zdar!

… Už nikdy nebudu pít

Poté, co se ráno probudíte se zabijáckou kocovinou, slavnostně prohlásíte, že už nikdy, nikdy v životě, nebudete pít anebo se aspoň neopijete. A také to dodržíte. Alespoň do dalšího legendárního večírku.

Přestanu bingeovat Netflix

Moc dobře si uvědomujete, že shlédnout celý seriál za jeden den je obrovská ztráta času. Slíbíte si proto, že se budete dívat jenom na jednu epizodu denně. Ale potom jeden díl skončí obřím cliffhangerem a vy prostě musíte vědět, co se stane, ideálně ihned, okamžitě, už před pěti minutami bylo pozdě. A co na tom, že zítra máte zkoušku a měli byste se učit…

Nepřekročím svůj rozpočet

Pečlivě si vykalkulujete měsíční rozpočet na jídlo, učebnice i zábavu. A potom půlku svých peněz utratíte za lístek na koncert nebo novou videohru. Oops. I když z pohledu do peněženky zamrazí, hřát vás i v tomto případě může alespoň pocit, že v tom rozhodně nejste sami.

Zdroj: Society19

Další články k tématu

Nechám to na budoucím já a dalších 13 důvodů prokrastinace

Nechám to na budoucím já a dalších 13 důvodů prokrastinace

Lidé se někdy mylně domnívají, že prokrastinace je čirá lenost nebo příznak chabé vůle. Chronická tendence něco odkládat má ale ve skutečnosti mnohem komplexnější psychologické příčiny. Jaké konkrétně? Abstraktní cíle Neurčitost znamená nejistý výsledek. Například cíl „začnu cvičit“ je poměrně abstraktní, tím pádem je pravděpodobnější, že ho budete odkládat. Větší šanci na úspěch bude mít …

Pět dovedností, které si osvojíte na vysoké škole bez ohledu na obor

Pět dovedností, které si osvojíte na vysoké škole bez ohledu na obor

Ačkoliv vám student historie sice spíš vysvětlí konflikt mezi Palestinou a Izraelem než student IT, který vám naopak pravděpodobně lépe poradí, do jaké operační paměti byste měli investovat, i tak mají oba stejné dovednosti, které si osvojili na vysoké škole. Co vám tedy kromě znalosti oboru dá vysokoškolské studium? Time management Studium na vysoké škole …

Dvanáct nejlepších aplikací pro studenty

Dvanáct nejlepších aplikací pro studenty

Na každý problém existuje aplikace. A platí to i pro problémy studentů. Chcete začít šetřit peníze nebo se naučit svahilsky? Vybrali jsem pro vás 12 aplikací, díky kterým zvládnete tohle i mnoho dalšího. StoryShots StoryShots pomáhá všem vytíženým studentům, kteří nestíhají číst. V aplikaci najdete shrnutí knih v textové, obrázkové a video formě. Během několika minut se …