Jazykové školy nabízejí ukrajinským uprchlíkům kurzy češtiny zdarma

10. 4. 2022 | Aktuality

kurzy češtiny pro UkrajinceJazykové školy uprchlíkům přicházejícím z Ukrajiny umožňují navštěvovat kurzy češtiny zdarma nebo se slevou. Zájem o kurzy je velký, někde ale situaci komplikují problémy s ubytováním a pracovním uplatněním. Školám taky brzy začnou chybět na výuku zdarma peníze.

Podle předsedkyně Asociace jazykových škol Marcely Hergesselové jsou jazykové kurzy zdarma dlouhodobě neudržitelné a stát by na ně měl začít přispívat. „Řada jazykovek nabídla kurzy samozřejmě zdarma, ale to bohužel nemůžou dělat donekonečna, protože my musíme lektory zaplatit,“ vysvětluje Hergesselová s tím, že jazykové školy nyní čekají na to, jestli ministerstvo školství či ministerstvo pro místní rozvoj vytvoří na podporu jazykových kurzů zaměřených na uprchlíky dotační programy.

Asociace také zvažuje že vládě sama předloží návrh programu spolupráce ohledně výuky češtiny pro uprchlíky.

„Momentálně je to takové chaotické, jak se zapojují ukrajinské děti do výuky na základních školách. My si myslíme, že by ty děti měly mít teď kurzy češtiny v samostatných třídách, kde se budou učit česky třeba do června, aby od září mohly fungovat v normální škole,“ okomentovala situaci Hergesselová.

Kurzy češtiny pro Ukrajince ve věku od 15 do 19 let pořádá například Akademické gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky hlavního města Prahy. „Je to projekt ve spolupráci s magistrátem hl. m. Prahy, který ten kurz financuje,“ vysvětlil zástupce ředitele školy Aleš Novák.

Kurzy i učebnice jsou dle Nováka pro žáky zdarma. Zájem o kurzy je velký, maximální počet lidí v jedné skupině je 15 a tři ze čtyř kurzů již byly zcela plné. Pravděpodobným scénářem tak je, že škola v nejbližší době bude nucena další zájemce odmítnout.

Kurzy pro náctileté uprchlíky probíhají od pondělí do pátku celkem čtyři hodiny denně a budou se konat až do konce června. „Žáci by se měli dostat alespoň na úroveň A2, aby mohli od podzimu začít studovat v běžném školním roce na běžné střední škole,“ doplnil Novák. Škola nabízí uprchlíkům také kurzy češtiny pro dospělé za zvýhodněnou cenu v rozsahu čtyři hodiny za týden.

Jazykové kurzy češtiny pro cizince v rámci Prahy poskytují i další instituce a organizace. Třeba Společnost pro příležitosti mladých migrantů META anebo Integrační centrum Praha.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu