Jak zvýšit své šance na přijetí? Olympiády a SOČ!

12. 12. 2009 | Přijímací řízení

Někteří středoškoláci preferují přístup „co nejméně práce a nejvíce zábavy“ a jakákoliv aktivita navíc jim připadá jako zbytečný výdej energie. My bychom vás naopak rádi přesvědčili, že investovat čas a sílu do účasti na olympiádách a střední odborné činnosti se nejen vyplatí, ale může vás i bavit… Pozn. Článek byl 14. 10. 2011 aktualizován (kav).

O co jde

Střední odborná činnost je organizovaná Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy. Jedná se o soutěž talentovaných středoškoláků, kteří řeší odborné problémy v osmnácti vědních oborech. Soutěž má většinou tři kola, která mají formu soutěžních přehlídek, na kterých soutěžící obhajují své práce před porotou. Ti nejúspěšnější se mohou propracovat až do mezinárodního kola. Výhodou je, že práce mohou být vypracovávány jak individuálně, tak kolektivně. Pro inspiraci nahlédněte do prvního čísla elektronického občasníku SOČkař, na kterém se můžete i autorsky podílet.

Více informací: SOČ

Oborové olympiády jsou organizovány Národním institutem dětí a mládeže (NIDM), který rovněž spadá pod MŠMT. Kromě jiné činnosti je cílem institutu podpora zájmového vzdělávání mládeže, v jehož rámci pořádá právě oborové olympiády a příležitostné tematické soutěže. Olympiády většinou odpovídají předmětům vyučovaným na střední škole: zúčastnit se můžete olympiády dějepisné, zeměpisné, chemické, fyzické, matematické či biologické, ale také olympiád jazykových (z českého, anglického a německého, ale také francouzského, latinského, ruského či španělského jazyka). Zajímat by vás mohla i soutěž v programování, sedmým rokem se letos zájemci mohli zúčastnit např. Astronomické olympiády a pátým rokem letos probíhá také Literární a historická soutěž DANIEL, která reflektuje téma holocaustu, multikulturality a xenofobie.

Více informací: NIDM

Co očekávat?

Letos probíhá již 34. ročník SOČ. Práce může být vyhotovena následujícími způsoby: teoretické řešení problému písemně a návrh technického zařízení zpracovaný jako pomůcka k písemné formě. Podmínky se mohou lišit dle volby oboru; těch je celkem 18: Matematika a statistika, Fyzika, Chemie, Biologie, Geologie a geografie, Zdravotnictví, Zemědělství, potravinářství, lesní a vodní hospodářství, Ochrana a tvorba životního prostředí, Strojírenství, hutnictví, doprava a průmyslový design, Elektrotechnika, elektronika a telekomunikace, Stavebnictví, architektura a design interiérů, Tvorba učebních pomůcek, didaktická technologie, Ekonomika a řízení, Pedagogika, psychologie, sociologie a problematika volného času, Teorie kultury, umění a umělecké tvorby, Historie, Filozofie, politologie a ostatní humanitní a společenskovědní obory, a Informatika.

Zájemci o olympiády se nejdříve zúčastní školního kola, ti nejlepší postoupí do kola okresního, dále mohou stoupat do kola krajského až na celostátní úroveň. Každý rok je téma pro všechny účastníky stejné a kola se pak liší jen náročností. Téma by vždy mělo mírně převyšovat základní znalosti z předmětu a testovat zájem žáků o daný obor (např. téma v dějepisné olympiádě může znít „Doba hradů a zámků v Čechách a na Moravě“). Forma je většinou písemná. Jazykové olympiády bývají zaměřeny na konverzaci a porozumění slyšenému textu.

K čemu to všechno?

Ač se to na první pohled nezdá, výčet plusů může být skoro nekonečný. V první řadě můžete očekávat zlepšení vlastních schopností, které na vysoké škole později jedině oceníte. Účast ve středoškolských soutěžích vám umožní si nezávazně vyzkoušet přednes před odborným publikem, prezentování vlastního názoru, naučíte se lépe snášet kritiku a neúspěch, obětovat část volného času práci, naučit se pracovat s odbornými zdroji, formulovat jasně vlastní myšlenky či pracovat tvůrčím způsobem samostatně i v kolektivu.

Za druhé vám mohou SOČ a olympiády zásadně pomoci během přijímacích zkoušek na vysokou školu. Některé školy připočítávají účastníkům středoškolských soutěží cenné pomocné body, doporučuje se k přihlášce přiložit i kopii vašeho diplomu či práce, která prokáže váš opravdový zájem o obor.

Soutěže vám mohou dokonce pomoci při rozhodování o budoucím studijním oboru. Tím, že se více ponoříte do oboru, který vás zajímá, možná zjistíte, co by vás přesně bavilo, popř. že by vás možná bavilo více něco jiného. Již na střední škole můžete nasbírat odborné kontakty, přehled o literatuře, ale také se seznámit se stejně orientovanými lid­mi.

V neposlední řadě vám případné vítězství přinese onen úžasný pocit úspěchu, diplom a často i věcné ceny. Vyhrát můžete zajímavé odborné knihy, poukazy do knihkupectví, učební pomůcky, samozřejmě můžete očekávat také finanční odměny a v případě jazykových olympiád se mohou absolutní vítězové těšit i na studijní či stipendijní pobyty.

Zkušenosti

Michaela, 1. ročník VŠ: „Jezdila jsem na gymnáziu hlavně na jazykové olympiády, z češtiny a angličtiny. Na angličtině jsem ocenila možnost ,rozmluvit se´, což se mi hodilo hlavně u maturity. Člověk si taky uvědomí, na jaké úrovni jsou lidé na jiných školách a lépe pak zhodnotí svoje šance u přijímacích zkoušek.“

Další články k tématu

Přihlášky na vysokou školu v dubnu? Berou i bez přijímaček!

Přihlášky na vysokou školu v dubnu? Berou i bez přijímaček!

Pokud jste si mysleli, že máte v únoru na všechno dost času a prošvihli jste termín podávání přihlášek na vysokou školu, měli jste na řadě škol čas ještě do konce března. Pokud to nevyšlo ani v březnu, ještě pořád nic není ztraceno! Pro všechny nerozhodné a chronické odkládače máme seznam státních vysokých škol, kam se můžete hlásit …

Univerzita Karlova plánuje přijmout na obor psychologie 35 lidí

Univerzita Karlova plánuje přijmout na obor psychologie 35 lidí

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy snížila předpokládaný počet uchazečů přijatých do bakalářského studia psychologie na 35. Přitom loni se na obor hlásilo 1135 lidí a přijato bylo 59. Vedení katedry se hájí tím, že nové číslo je pouze předběžné. Katedra psychologie se dlouhodobě potýká s nedostatkem prostor. Podle jedné ze studentek se někdy dokonce stává, že studenti …