Jak zůstat fit v karanténě? Rozhýbat Čechy chce Masarykova univerzita

5. 7. 2020 | Aktuality

pohyb z domuKaranténní omezení se pomalu rozvolňují, přesto se lidé – zejména ti, kteří patří do skupiny ohrožené nemocí covid-19 – příliš ven nehrnou. I tak by se ale měli udržovat v kondici a cvičit doma. Portál Hýbej se s FSpS, za nímž stojí Masarykova univerzita, proto začal nabízet online videa s cvičením pro všechny věkové kategorie: od rodin s dětmi až po seniory.

„Senioři jsou obecně nejvíce ohroženou skupinou obyvatel a současně víme, jak důležité je udržení jejich fyzické kondice v boji s nemocemi a jejich předcházení. Sociální izolace a nedostatek pohybu na tuto věkovou skupinu proto působí víc než na kteroukoli jinou. S týmem kolegů jsme proto našli možnost, jak s nimi zůstat v kontaktu,“ vysvětlila Lenka Svobodová z Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity, která za projektem stojí.

Původně se měl projekt orientovat hlavně na seniory, ale postupně došlo k rozšíření záběru i na další skupiny obyvatelstva. Momentálně jsou tak na portálu cvičební videa pro rodiny s dětmi i lidi v rekonvalescenci, dále je tam taneční sekce či cvičení pro začátečníky. Videa tvoří odborníci z Centra univerzitního sportu, kteří se zaměřují na různé pohybové aktivity, a studenti sportovní fakulty.

„V průběhu nouzového stavu nám došlo, že lidé začali masově cvičit doma a dívají se kvůli tomu na videa na YouTube nebo sociálních sítích. Videa natočená našimi odborníky na pohybové aktivity zaručují správnost provedení s cílem vzdělávat veřejnost v oblasti pohybu,“ popsala projekt Iva Kašíková z fakultního oddělení vnějších vztahů.

I když se nyní život v České republice vrací pozvolna k normálu, videa budou na portálu přibývat dál. Například Zora Svobodová slibuje rozšířit taneční sekci. Taneční část doplňuje i Pavel Kapoun, který točí taneční videa pro nejmenší. Další oblastí, na níž by tvůrci portálu chtěli zapracovat, jsou i cviky pro lepší funkci zad a celkově zdravější tělo lidí, kteří mají sedavé zaměstnání a trpí kvůli tomu zdravotními problémy.

Zdroj:
https://www.em.muni.cz/

Další články k tématu