Jak získat vysněné zaměstnání? Nebát se, radí na Jobs Expo

10. 3. 2018 | Uplatnění studentů a absolventů

Přemýšlíte, kam budou směřovat vaše kroky po škole, nebo se chcete zapojit do pracovního procesu už během studia? Důležité je si ujasnit, jakým směrem se chcete kariérně ubírat a ideálně si i zvolit konkrétní firmu. Pak už máte napůl vyhráno. To, že firma aktuálně nevypisuje výběrové řízení na vaši vysněnou pozici, nemusí totiž být určující.

V pražské Incheba aréně se letos uskutečnil už osmý ročník veletrhu zaměstnavatelů Jobs Expo. Návštěvníci si mohli popovídat přímo se zástupci firem a případně jim rovnou zanechat životopis. Vybírat si mohli z pestré nabídky zaměstnavatelů: od různých ministerstev, až po obchodní řetězce, nebo designové studio. Tentokrát tam mohli potkat i nás z týmu VysokeSkoly.cz.

Každá z firem měla pro zájemce připravený seznam aktuálně otevřených pozic, mezi kterými převládala poptávka po marketingových specialistech a techniků z oblasti IT. V současné době, kdy se nezaměstnanost pohybuje jen něco málo přes dvě procenta začínají však zaměstnavatelé být mnohem vstřícnější k čerstvým absolventům i lidem, kteří neměli zatím čas nasbírat roky zkušeností. To potvrdili i vystavující z řad zaměstnavatelů. „V naší firmě máme 30 % lektorských pozic vyhrazených právě pro začínající lektory a ty, kteří ještě nezískali pedagogické minimum,“ vysvětluje zástupkyně jazykové školy Skřivánek.

Hlavní je prostě někde začít. Řada firem nabízí stáže, které fungují jako skvělý odrazový můstek pro studenty i absolventy. Stáže bývají zpravidla neplacené, ale jsou často jedinou možností, jak se na danou pozici dostat. „Na některé pozice ani nevypisujeme výběrové řízení, protože jsou obsazovány stážisty, které po několika měsících přijmeme,“ potvrzuje personalistka z mediálního domu Economia.

JobsExpo 2018

I když tedy nenajdete v inzerátech to, po čem nejvíc toužíte, nebojte se i přes to oslovit vybranou firmu a nabídnout se jako stážista. Může to být sice běh na dlouho trať s tím, že zaměstnavatel vás po uplynutí stanovené doby stáže nemusí přijmout. Na druhou stranu si budete moci do životopisu doplnit cenné zkušenosti, které vám určitě pomohou při dalším pohovoru.

Veletrh samozřejmě necílil jen na studenty a absolventy. Důležitým tématem bylo také další vzdělávání a nabídky rekvalifikace. U našeho stánku jste si například mohli vyplnit test, který odhalí vaše studijní předpoklady a může pomoci i při zhodnocování vašich silných i slabých stránek.

„Podstatné je si uvědomit, že nikdy není pozdě začít,“ říká paní Žofie, která si pomocí našeho testu potvrdila, že tím pravým oborem pro ni je archivnictví a v budoucnu se mu hodlá věnovat na univerzitě třetího věku.

Další články k tématu