Jak získat praxi

18. 7. 2013 | Studentský život

Jednou z cest, jak zvýšit šance, že po škole seženete práci snů, je praxe. Jak a proč ji hledat vám poradí následující řádky. (pozn.: článek byl 22. 6. 2014 aktualizován (lč))

Krátce po škole je bez práce každý desátý absolvent vysoké školy. Většina si jich práci do půl roku najde, kdo chce ale porazit konkurenci a sehnat dobrou práci v oboru, potřebuje nutně jednu věc: praxi. Pracovní zkušenost totiž mimo jiné ukazuje, že uchazeč má vytvořené pracovní návyky a že všechen volný čas za svých studií nestrávil válením se doma, nýbrž měl zájem „něco“ dělat. Samozřejmě je vítána zkušenost s prací v oboru, ale pokud jste i jen stáli za okýnkem v McDonaldu, nestyďte se za to. Každá práce se počítá. Sehnat místo asistenta v obchodě nebo roznašeče reklamních letáků většinou není zase tak složité. Jak ale najít praxi v oboru, který studujete, a kterému se chcete v budoucnosti věnovat?

Vědět, co chcete

Nejprve záleží na tom, jakou praxi vlastně hledáte. Ujasněte si, co přesně chcete dělat, proč to chcete dělat, a také to, zda jste ochotni pracovat bez nároku na mzdu. Velká část praxí a trainee programů je totiž neplacená. Mohou vám ale velmi významně pomoci při hledání další, už placené práce, takže pokud bydlíte u rodičů nebo vyjdete s kapesným a svůj plat vlastně zase tak moc nepotřebujete, nevyhýbejte se jim. Můžete totiž narazit na velmi zvučná jména společností, jejichž přítomnost ve vašem životopise může být velkým plusem u dalšího přijímacího řízení.

Kde hledat

Nejvíce nabídek pochopitelně najdete ve velkých městech, největší výběr budete mít v Praze. Nejjednodušší cesta k jejich nalezení je přes internet. Jednou z možností jsou pracovní portály – mezi ty největší patří Jobs.cz nebo Sprace.cz.
Počítá se i zahraniční praxe – o to více, že jí dokážete, že ovládáte cizí jazyk a nebojíte se jej použít. Odborné zahraniční stáže a praxe zprostředkovávají nejrůznější studentské organizace (mezi nimi například AIESEC a IAESTE). Můžete využít také cestovní agentury, díky nimž se můžete vypravit kupříkladu na work and travel, ve kterém ale práce už bývá méně odborná.
Metoda pro odvážné, jež se ale často vyplácí, je oslovovat společnosti přímo. Chtěli byste pracovat u konkrétní firmy, která ale zrovna nenabízí žádné studentské pozice? Nevadí! Na internetu určitě najdete kontakty na osoby zodpovědné za přijímání nových zaměstnanců, zpravidla personalisty z oddělení lidských zdrojů. Pošlete jim e-mail se svým životopisem a motivačním dopisem, ve kterém popíšete, proč chcete pracovat zrovna pro jejich společnost a proč by zrovna vás měli přijmout. Pozor na pravopisné chyby! Pravděpodobně vám neodpoví hned první firma, kterou oslovíte, ale nevzdávejte se. Najít ideální pracovní místo je běh na dlouhou trať a ze všeho nejvíc si žádá právě vytrvalost a trpělivost. Vždycky můžete také zkusit zajít na personální oddělení osobně a zeptat se tam osobně.
Pokud se ostýcháte oslovit společnost přímo, zapište se u některé z personálních agentur. Ty oslovují firmy, které aktuálně hledají zaměstnance, a personální agentura se jim snaží najít vhodné kandidáty. Pro uchazeče o práci je zapsání u pracovní agentury zdarma, za její služby platí jen společnosti, které hledají zaměstnance.

Motivovat firmy k nabízení stáží se snaží i stát. Ministerstvo práce a sociálních věcí nedávno nabídl dva programy, přes něž je možné praxi, kterou stát zaměstnavateli dotuje, sehnat – pro více informací navštivte stránky projektu Stáže ve firmách (momentálně přerušen) a Stáže pro mladé.

Na co nezapomenout

Při hledání práce platí, že trpělivost přináší růže. I když se to může stát, pravděpodobně vám vaše vysněná práce nespadne do klína hned. Nebojte se začít i na trochu „horší“ pozici, než jste si původně přáli, možnost kariérního postupu máte vždycky. Jak už jsme psali na začátku – lepší nějaká praxe než žádná praxe. Vybírejte, ale dejte si současně pozor, abyste nepřebrali. Absolvent bez praxe má startovní pozici na pracovním trhu vskutku nevýhodnou.

Pokud už jste si vše rozmysleli, rozeslali životopisy a motivační dopisy a dokonce byli pozváni na pohovor, řádně se na něj připravte. Jak na to, najdete v našich dalších článcích.

Zdroj foto: sxc.hu

Další články k tématu

Trainee program u TOP zaměstnavatele

Trainee program u TOP zaměstnavatele

Máš ukončené vysokoškolské vzdělání a chuť stát se profíkem v oboru? Zkus u společnosti Kaufland Česká republika roční Trainee program a převezmi zodpovědnost hned od samého začátku. Poznáš všechny naše oblasti, budeš pracovat na svěřeném projektu a zaučení dostaneš od těch nejlepších. Startujeme, tak nečekej a přihlas se už teď!   Co tě u nás …