Jak využít studium na vejšce naplno a stát se úspěšným dospělým

27. 10. 2019 | Stojí za přečtení

příprava na dospělý životStudium na vysoké škole je výzvou samo o sobě. Nekonečné hodiny učení, seminární práce, zkoušky… Pro mnoho studentů to navíc znamená stěhování od rodičů a samostatné bydlení. Vejška je krokem od mládí k dospělostí. Během studia byste se proto měli na dospělý život začít připravovat.

Začněte s hledáním práce

Situace na trhu práce je pro dnešní absolventy příznivá. Dostat se hned po dostudovaní na vysněnou pozici už však tak snadné není. Proto se vyplatí získat náskok již během studia. Výborné známky a mimoškolní aktivity jsou samozřejmě skvělé, ale zaměstnavatele zpravidla nezajímá průběh vašeho studia, pouze jeho výsledek – tedy získaný titul, a i ten jenom v případě, že odpovídá vašim dovednostem.

Zaměstnavatelé mnohem častěji sáhnou po těch absolventech, kteří do životopisu kromě titulu uvedou i praxi. Proto využijte všech relevantních pracovních příležitostí, včetně těch neplacených, už během studia.

V mnoha firmách se budete nahoru muset propracovat od startovních pozic, což vám může zabrat několik let. Na tyto pozice mohou ale zpravidla nastupovat už studenti, takže po absolvování už možná budete blízko cíle.

Naučte se zvládat stres

Během studia se můžete ocitnout v bublině, kam nikdo mimo akademický svět nemá přístup. Jakmile však začnete pracovat budete muset jednat s lidmi napříč celým spektrem. Vytvořit si v takovém prostředí přátele může pak být obtížné.

Proto se vyplatí využít možnost navštívit již během studia kurzy, které se zabývají sociálními, psychologickými a emocionálními komplikacemi spojenými s přechodem do dospělosti, či komunikací s lidmi v pracovním kolektivu.

Zvažte dočasnou pauzu

Ačkoliv tato možnost vyžaduje plánování dopředu a mezi rodiči není příliš populární, dát si před nástupem na vysokou rok pauzu má i své klady. Můžete pracovat, chodit na kurzy, cestovat – prostě vyzkoušet všechny možnosti, které vám svět nabízí ještě předtím, než se naplno ponoříte do náročného studia.

Při cestovaní se navíc naučíte lépe komunikovat s různými typy lidí a zvládat stresové situace. Rok „volna“ vám pak také poskytne čas promyslet si, co přesně od života očekáváte a ujasnit si jednou provždy, jaký obor chcete studovat.

Rozšiřujte si znalosti

Studenti mají během studia na vysoké škole příležitost osvojit si řadu nových dovedností a schopností, a to dokonce i takových, které nesouvisí s oborem, ale přesto jsou v životě užitečné. Jako student máte přístup k nespočtu kurzů a vzdělávacích materiálů, a to buď zdarma nebo za nižší ceny.

Proto se zamyslete, co by vás mohlo bavit a najděte si nové oblasti, v nichž byste se mohli rozvíjet. Ať už jde o práci na počítači, cizí jazyky nebo uměleckou činnost.

Zapracujte na svém životopise

Seriózně působící životopis si můžete vytvořit i v případě, že nemáte předchozí pracovní zkušenosti.

V životopise nesmí chybět základní informace o vás, vaše dosaženém vzdělání a přehled vašich schopností a dovedností. Pokud zatím nemáte žádné pracovní zkušenosti, můžete v životopise zdůraznit školní i mimoškolní úspěchy, kterých jste dosáhli. Mezi nimi mohou být například úspěchy v soutěžích, publikační činnost, jazykové kurzy, sportovní činnosti či jiné aktivity, které vyžadují práci s lidmi nebo schopnost pracovat v týmu či ho dokonce vést.

K životopisu se pak kromě motivačního dopisu přidávají také různá doporučení. Ta můžete získat, i když jste zatím nikde nepracovali – třeba od svých vyučujících.

Rozšiřujte svou síť kontaktů

Networking je v současnosti hojně skloňované slovo – a z dobrého důvodu. Kontakty, zejména na lidi z vašeho vysněného oboru, vám v budoucnu budou k nezaplacení. Získat je můžete různými způsoby.

Spojte se například s bývalými spolužáky na školních akcích, vytvořte si a pečlivě udržujte účet na LinkedIn, kde můžete vidět lidi z oboru. Pokud se s někým takovým seznámíte, můžete ho požádat o doporučení nebo alespoň o to, aby se o vás zmínil před vaším budoucím zaměstnavatelem.