Jak správně vyplnit přihlášku na VŠ?

3. 1. 2013 | Přijímací řízení

Konec února je strašákem mnoha uchazečů o vysokoškolské studium. Poslední únorový den je většinou českých státních vysokých škol brán jako poslední možný termín podání přihlášky pro následující akademický rok. Ale věřte, že je lepší podat přihlášku s předstihem. Vyhnete se stresu a zbytečným starostem.

Hlavní výhodou současných elektronických přihlášek je fakt, že je můžete vyplňovat z pohodlí domova. Odpadá tak pečlivé vyplňování papírových přihlášek, které bylo strašákem mnohých studentů. V elektronické přihlášce si ale místo na krasopis musíte dávat pozor na překliky. Proto je potřeba obzvlášť pečlivé kontroly. Věřte, že jedna nepozornost vám může překazit, nebo alespoň velice znepříjemnit celé přijímací řízení. Taková neshoda jména v přihlášce se jménem na občanském průkaze vinou jednoho zatoulaného písmenka se může změnit v noční můru. Proto opravdu raději překontrolujte zadané údaje třikrát. Vyplatí se to.

Další výhodou je, že nemusíte vypisovat mnohdy zapeklitě znějící názvy oborů. Jednoduše budete následovat instrukce a „proklikáte se“ až k vámi vybranému studiu. Hlavní je si pečlivě přečíst všechny instrukce. Některé přihlášky vyžadují rodné číslo oddělené lomítkem, jiné naopak bez lomítka. Nezapomeňte včas zaplatit poplatek. Můžete ho uhradit ihned po odeslání přihlášky kreditní kartou, nebo později převodem.

Poslední upozornění se týká lékařského potvrzení. Zjistěte si včas, zda vámi vybraný obor toto potvrzení vyžaduje či nikoliv. Většinou je potřeba ke studiu na lékařské, pedagogické nebo sportovní fakultě.

Závěrem – když už podáte přihlášku správně vyplněnou a včas, nezapomeňte si viditelně zaznamenat datum samotného přijímacího řízení. Byla by škoda ho zmeškat. A ano, i to se stává…

Další články k tématu