Jak se vyhnout děsivé brigádě aneb Když zmizí kancelář

30. 3. 2006 | Studentský život

„Vydělala jsem si teoreticky hodně, akorát už není, kdo by mi zaplatil,“ říká se smutnou ironií v hlase Karolina Dohnalová, studentka Masarykovy univerzity. Stejně jako mnoho jiných studentů sháněla brigádu, aby si vydělala peníze potřebné na studium. Když zaměstnání konečně našla, ani ve snu by ji nenapadlo, co ji čeká.

„Vydělala jsem si teoreticky hodně, akorát už není, kdo by mi zaplatil,“ říká se smutnou ironií v hlase Karolina Dohnalová, studentka Masarykovy univerzity. Stejně jako mnoho jiných sháněla brigádu, aby si vydělala peníze potřebné na studium. Když zaměstnání konečně našla, ani ve snu by ji nenapadlo, co ji čeká.

„Na internetovém serveru, nabízejícím brigády, mě zaujal tip na práci, týkající se telemarketingu do Rakouska,“ říká Karolina. Po úspěšně absolvovaném pohovoru se s chutí pustila do práce, která spočívala v nabízení výrobků po telefonu rakouským zákazníkům. Karolina byla spokojená s platovými podmínkami, do příjemného kolektivu i kanceláře se těšila. Vše bylo v naprostém pořádku do jistého okamžiku. Okamžiku výplaty. „Když jsem si šla pro plat, štítek firmy na dveřích kanceláře chyběl a do společnosti jsem se už nedovolala,“ popisuje Karolina. Stejně jako mnoho jejich vrstevníků narazila na podvodné jednání a své „chlebodárce“ už nepotkala. „Slíbené čtyři tisíce korun už asi nikdy neuvidím, ale je to pro mě dobrá zkušenost. Příště si dám velký pozor, “ dodává Karolina.

Brigádníci se také setkávají s nekorektním přístupem agentur, zprostředková­vajících práci. Neochota zaměstnanců při podávání informací, nedostatečné podrobnosti o brigádě nebo práce bez řádných smluv jsou v některých agenturách na denním pořádku. Ale pozor, neplatí to pro všechny! Je užitečné důkladně si vybírat firmy, zabývající se tímto druhem podnikání.

====Důvěřuj, ale prověřuj!====

Jak se dá předejít patáliím, s kterými se potýkala Karolina? Jak se bránit ležérnímu přístupu zprostředkovatelů brigád? Nejdůležitější věc – ptát se. Při výběru práce si zjistěte místo, kam se máte dostavit a hlavně co přesně budete dělat. Pročtěte si pozorně smlouvu, předkládanou agenturou. Pokud jste žádný dokument neobdrželi, raději se začněte po zaměstnání poohlížet někde jinde. V případě komplikací byste totiž neměli žádný důkaz, že jste brigádu absolvovali. Povinností zaměstnanců agentur je poskytnout vám všechny nezbytné informace. Jestliže se setkáte s neochotou, nenechte se odbýt a stěžujte si na nejvyšších místech. Zjistěte si informace o firmě, ve které budete v následujících dnech vydělávat na studentský život. Jinak se vám může stát, že před výplatami sídlo společnosti nečekaně zmizí.

Šéfové pracovních agentur velmi dobře vědí, proč podnikají v tomto oboru. Za každého pracujícího inkasují tučné provize. Jejich výše příliš nekolísá, pohybuje se mezi 30 až 50 procenty z platu brigádníka, zato kvalita jednotlivých zprostředkovatelů práce se značně liší. Dřív než se „upíšete“ agentuře, dobře se o ní informujte.

Mnohé firmy, zabývající se tímto druhem podnikání, zanedbávají svoje zákazníky. Využívají situace studentů, kteří mnohdy potřebují každou korunu, a bojí se protestovat proti špatnému zacházení.

Stále platí pravidlo, že kdo si najde práci sám, má vyhráno. Když svěříte hledání brigády do rukou agentury, raději se příliš nespoléhejte na dobrý servis. Vystřízlivění může být překvapivé a nepříjemné…

Setkali jste se s podobným nekorektním jednáním zaměstnavatele nebo agentury? Napište nám!

Další články k tématu