Jak přežít první rok na vysoké škole

29. 1. 2021 | Studentský život

VŠ_první rokPrvní rok na vysoké škole bývá tím vůbec nejtěžším. Dokládají to i statistiky – právě v prváku je „úmrtnost“ studentů nejvyšší ze všech ročníků VŠ.  Důvodů je hned několik: seznamujete se s novým prostředím a lidmi, musíte se začít učit jiným způsobem než doposud a také si navyknout na úplně nový životní rytmus. Jak to celé zvládnout a postoupit do druháku?

Nezapisujte si příliš mnoho předmětů

Nic se nemá přehánět a zejména v prvním semestru je lepší zapsat si jen minimální počet předmětů. Rozvrh si poskládejte ideálně tak, abyste i v případě neúspěšného zakončení jednoho či dvou předmětů stále měli dost kreditů na postup do dalšího semestru.

A když už si předměty zapisujte, nechte si mezi nimi v rozvrhu dostatečné pauzy. Některé předměty se budou vyučovat na jiných fakultách či v odlišných budovách, a je třeba vzít v potaz čas potřebný na přesun, ale i na svačinky, kafíčka a tak podobně.

Zjistěte, co se od vás čeká 

Hned během první hodiny si udělejte jasno, co se od vás čeká. Dělejte si poznámky, i když si myslíte, že všechno víte, a nebojte se ptát. Na první hodině každého předmětu vyučující mnohdy rozebírá, jak bude vypadat závěrečná zkouška, jak bude probíhat výuka a další důležité detaily.

Pokud si tyto informace zaznamenáte, je menší šance, že na něco zapomenete a že vás v budoucnu něco nepříjemně zaskočí. Komu se nic nechce psát, může si hodinu nahrát, pokud to vyučující dovolí.

Vytvořte si funkční rutinu

Rutina je sice ošklivé slovo, ale v tomto případě je jeho užití vhodné a zavedení rutiny pak prakticky nezbytné. Rutina v prváku znamená najít si čas na studium každého předmětu a na docházení na hodiny. Každý to má jinak, ale obecně platí, že za každou hodinu strávenou ve škole byste se měli dvě hodiny učit doma. Zkuste se daný předmět učit vždy ve stejnou dobu, pokud je to možné.

Studium zahrnuje víc než jen dělání průběžných úkolů. Můžete si procházet poznámky z hodin, upravit je a uložit je tam, kde je snadno najdete… Pokud máte v sylabu předmětu uvedenou doporučenou literaturu, snažte se jí přečíst co nejvíc.

Najděte si místo, kde se budete učit

Na tomto místě by měl ideálně být stůl, pohodlná židle, dobré osvětlení a všechny další věci, které budete při učení potřebovat. Co by tu naopak být nemělo jsou veškeré formy rozptýlení. Ideální studijní místo je totiž takové, kde se nevěnujete ničemu jinému než učení.

Dělejte si přestávky

Pokud je to možné, snažte se vyhnout dlouhému nepřerušovanému učení. Díky pravidelným přestávkám se toho naučíte daleko víc. Když se někdo pokouší nacpat si všechny informace do hlavy najednou, mozek je nezpracovává tak dobře.

Učte se ve skupinách

Najděte si v každém předmětu jednoho nebo dva spolužáky, s nimiž se budete společně učit. Řada studií zabývajících se efektivitou učení prokázala, že studenti, kteří se učí s ostatními, dosahují ve škole lepších výsledků. Ve skupině se budete vzájemně motivovat tím, že se budete navzájem zajímat, jak vám to jde a když někdo nebude něčemu nerozumět, ostatní mu mohou hned poradit.

Naučte se tu nejtěžší látku jako první

Sice je to nepříjemné, ale vyplatí se odbýt si tu nejtěžší látku jako první. Čím déle se budete učit, tím hůře se budete na látku soustředit, a právě proto je nejlepší začít hezky začerstva s tím největším strašákem a lehčí látku si nechat na konec.

Najděte si čas i na zábavu

Období studia na vysoké škole je ideální příležitost pro navázání nových kontaktů. První ročník byste tak rozhodně neměli strávit ponořeni v knihách. Rovnováha mezi osobním životem a tím studijním/pracovním je důležitá. Takže se nezapomeňte občas také bavit a socializovat – učení vám pak půjde mnohem lépe.

Zdroj:
collegecures.com