Jak naše univerzity reagují na plagiátorské kauzy?

19. 9. 2018 | Aktuality

Taťána Malá a Petr Krčál. To jsou poslední dvě jména vysoce postavených politiků, která pravidelně zaznívala v médiích v souvislosti s podvody při získání vysokoškolského titulu. Obdobných kauz bylo již v minulosti více, jak na ně ale reagují naše univerzity?

I když se jí nedávné aféry netýkají, rozhodla se Univerzita Palackého v Olomouci namátkově zkontrolovat starší diplomové práce svých studentů. Kontroly začnou koncem září a jejich předmětem budou diplomky z období po roce 2008, kdy se na této univerzitě začaly práce odevzdávat v elektronické podobě. Zda budou za případně zjištěné podvody padat tresty, se ještě neví. Vše prý bude záležet na výsledcích kontroly. „Pokud zjistíme nedostatky, bude nutné bavit se o jiných a účinnějších kontrolních mechanismech,“ uvedl pro server iDnes.cz rektor univerzity Jaroslav Miller a doplnil, že trest může dostat nejen autor práce, ale také školitelé.

Masarykova univerzita v Brně chce také přezkoumat především to, jak svou práci odvádějí vedoucí a oponenti. Právě tato univerzita se jako první odhodlala ke zpětným kontrolám bakalářek a diplomek. A svým jednáním tlačí například na Mendelovu univerzitu v Brně, Univerzitu Tomáše Bati ve Zlíně nebo Ostravskou univerzitu, kde odhalené plagiáty nebo nedostatečné citace nebyly včas objeveny.

Ke kontrolám se s velkou pravděpodobností přidá i Technická univerzita v Liberci. Naopak naše nejstarší a ve světě nejznámější Univerzita Karlova v Praze se k ničemu podobnému nechystá.

Naprostá většina českých univerzit momentálně provádí kontroly bakalářských a diplomových prací srovnáváním s meziuniverzitní databází Theses.cz. Program porovnává texty nejen se všemi závěrečnými pracemi, ale také s dalšími miliony dokumentů z internetu. Tyto práce by měly být zároveň kontrolovány příslušnými vedoucími a oponenty.

Především od dob nechvalně známých kauz Právnické fakulty v Plzni se antiplagiátroský systém vysokých škol výrazně zlepšil. Studenti již musí své práce odevzdávat také v elektronické podobě, a kromě výše zmíněné databáze začaly některé univerzity používat i další zahraniční programy. Od roku 2017 jsou pak všechny závěrečné práce povinně zveřejňovány.

 

Zdroje: iDnes.cz, Lidovky.cz, iForum