Jak na předvánoční brigády

14. 12. 2014 | Studentský život

Lámete si hlavu, kde vezmete peníze na vánoční dárky pro své blízké? Máte čas a chuť si na to, co najdou pod stromečkem, sami vydělat? Dáme vám pár tipů, jak dát svému vánočnímu rozpočtu finanční injekci.

Pokud máte před Vánoci alespoň trochu volného času a financí naopak nemáte nazbyt, poohlédněte se po přivýdělku. Navzdory tomu, že se brigády lépe shání ve velkých městech, i v těch menších lze při troše snahy narazit na celkem slušně placenou pracovní příležitost.

Na skladě

Nejtypičtějšími zaměstnavateli, kteří během adventu trpí nedostatkem pracovních sil, jsou logistická centra, sklady supermarketů či zásilkové obchody. Ač je tato práce vhodná spíše pro silné muže, právě pro ně má hned dvě výhody – je to přivýdělek a posilovna najednou. Přínosem je fakt, že mnohé sklady vyplácejí právě kvůli blížícím se svátkům mzdy týdně a nikoli měsíčně. Najít vhodnou brigádu by vám mohl pomoci tento odkaz. Také Česká pošta každoročně přijímá až 2 000 brigádníků. Počet balíků doručovaných před Vánocemi stoupá až o 30 procent. Vyděláte si 65,– až 100,– korun za hodinu. Další variantou je výpomoc v kamenných obchodech. Právě ty jsou zavaleny zákazníky a ač vás jejich neustálé dotazy a žádosti o radu budou asi trochu iritovat, možná vám to pomůže při přemýšlení o vlastních dárcích. Jako prodavačka či prodavač máte také velký přehled o všech slevách v obchodě, v němž pracujete, a můžete jich sami využít.

Chůva nebo hosteska?

Hlídání dětí je sice práce, která si fyzickou náročností mnohdy nezadá s brigádou ve skladu a navíc musíte být neustále ve střehu. Jestliže však máte mladší sourozence, nebude to pro vás problém. Navíc nemusí jít jen o krátkodobou brigádu. Když se ukáže, že jste spolehlivý člověk, budete mít o vedlejší příjem postaráno i během roku. Máte-li zkušenosti například s prací hostesky, bude pro vás v předvánoční době zlatý důl. Kdy jindy firmy pořádají tolik vánočních večírků, než právě v tomto období?

Z pohodlí domova

Vydělat si ale můžete, aniž byste vystrčili nos z domu. S nadsázkou řečeno, ani nemusíte vstávat od stolu, pokud na něm máte dostatek náčiní pro rukodělné výrobky a počítač s přístupem k internetu, kde svoje výtvory můžete nabízet k prodeji. Takové služby poskytuje například webová stránka www.fler.cz a mnohé další. V neposlední řadě můžete zkusit doučování. Jistě víte, v čem vynikáte a s čím tak můžete pomoci ať už dětem svých známých či někomu úplně cizímu. Výhodnější pro vás ale bude spolupracovat spíše s některou z agentur zprostředková­vajících doučování či s jazykovou školou, než si dávat inzerát a zkoušet hledat na vlastní pěst. Budete tak důvěryhodnější a o to přece jde.

zdroj fotografie: www.shx.hu

Další články k tématu