ISIC – klíč ke studentskému životu

17. 9. 2008 | Rady maturantům

Studentský život je radostný, ale často také poměrně finančně náročný. Průkaz ISIC však může některé starosti vám i vaší peněžence ušetřit. Jak jej pořídit a jaké slevy a výhody přináší?

ISIC je celosvětově uznávaný průkaz, který prokazuje statut studenta střední, vysoké či vyšší odborné školy. Vydává jej světová organizace ISTC pod záštitou Evropské unie a UNESCO.

**Jak jej získat **
**Prostřednictvím školy ** Většina českých vysokých škol, ale i některé střední školy, používají ISIC jako kombinovaný průkaz studenta. Vedle výhod spojených s licencí ISIC tak umožňuje studentům různé drobné úkony, jako je například objednávání a placení jídla v menze, nebo poskytování přístupu do některých místností na škole. Přehled vysokých škol, které ISIC jako průkaz studenta využívají, najdete zde.
Přehled středních škol, které ISIC používají jako průkaz studenta, najdete zde.

**V prodejní síti ** ISIC si můžete nechat vystavit osobně.

**Prostřednictvím internetu ** Průkaz je také možno objednat online. Stačí nahrát scan potvrzení o studiu, průkazu totožnosti a fotografii a karta vám přijde na vaši poštovní adresu.

ISIC platí od 1.9. (nebo od začátku akademického roku) do 31. 12. následujícího akademického roku. Některé banky přispívají na jeho pořízení 200 Kč ročně.

**Podmínky získání ** Pokud si budete pořizovat ISIC jako kombinovaný průkaz studenta střední nebo vysoké školy, řídí se podmínky pro jeho získání směrnicemi dané školy. Horní věková hranice pro získání Isicu není omezena, při splnění podmínek jej tedy můžete mít i za předpokladu, že vám již bylo 26 let. Pokud budete ISIC pořizovat v prodejní síti, připravte si následující náležitosti:

  • Kompletně vyplněná žádost o vystavení karty ISIC (formulář GTS potvrzený školou). Potvrzení nesmí být starší dvou měsíců a musí se jednat o originál, který obsahuje podpis žadatele.
  • Index/průkaz studenta vysoké (nebo vyšší odborné) školy, v němž musí být uvedeno, zda se jedná o prezenční, nebo kombinované studium (počet vyučovacích hodin nesmí klesnout pod patnáct hodin týdně po dobu nejméně šesti po sobě jdoucích měsíců) a musí obsahovat zápis do aktuálního ročníku (školního roku) s razítkem studijního oddělení.
  • Doklad totožnosti – občanský průkaz nebo pas
  • Foto pasového formátu
  • 300 Kč na uhrazení licenčního poplatku**Výhody a funkce ****Multifunkční karta **

Jak již bylo řečeno, pokud je váš ISIC zároveň průkazem studenta vaší školy, může mít řadu funkcí s tím spojenou. Řada škol jej využívá jako čipovou kartu, která umožňuje studentům pohodlné objednávání jídel v menze, vstup do budov, knihovny, nebo různých místností. ISIC můžete v některých městech společně s příslušným kupónem daného dopravce využít jako síťovou jízdenku.

**Slevy ** ISIC vám přináší slevy v oblasti nakupování, stravování i vzdělávání. Slevu je možno získat také na vstupné na různé festivaly či do klubů, při cestování, nebo při vstupu do některých světově proslulých kulturně-historických památek. Setkat se můžete i se slevou na permanentku v lyžařských areálech nebo na ubytování ve vybraných hotelech, kempech či ubytovnách. Aktuální seznam slev naleznete zde.

**Pojedete na dovolenou do zahraničí? Pak rozhodně nenechávejte ISIC doma! ** Ne všude musí být sleva výrazná, ale například vstup na Plitvická jezera za poloviční cenu nás příjemně překvapil (obzvlášť se ohledem na kulatou cifru, která představovala vstupné v plné výši). Nikdy nevíte, kdy se vám ta malá kartička může hodit.

Zajímavé informace naleznete na stránkách www.alive.cz.

Další články k tématu