International Student Club

29. 10. 2003 | Aktuality

Česká republika se tak, jako jiné země, aktivně zapojuje do mezinárodních studijních programů. Čeští studenti proto stále častěji vyjíždí na zahraniční stáže, ale zároveň mnoho studentů přijíždí studovat do ČR. Starost o ně na některých univerzitách přebírá International Student Club (ISC).

Česká republika se tak, jako jiné země, aktivně zapojuje do mezinárodních studijních programů. Čeští studenti proto stále častěji vyjíždí na zahraniční stáže, ale zároveň mnoho studentů přijíždí studovat do ČR. Starost o ně na některých univerzitách přebírá International Student Club (ISC).

 <­/o:p>

Takový klub existuje při Univerzitě Karlově, konkrétně při Fakultě sociálních věd a také při Masarykově Univerzitě, kde funguje pod záštitou Zahraničního oddělení. Právě na MU je tento klub novinkou a jeho struktura  a organizace se teprve vyvíjí.

 <­/o:p>

Přesto, že to jsou dva na sobě nezávislé kluby, vznikly na stejné bázi. Oba si vytyčily za cíl starat se o zahraniční studenty (převážně účastníky ERASMUS programu), usnadnit jim jejich aklimatizaci v Česku, pomoci jim s jazykovou bariérou, začlenit je mezi české studenty …

 <­/o:p>

ISC tedy pořádají výlety po Česku, ale i do sousedních zemí a spoustu dalších aktivit, od sportovních až po společenské a výukové. 

 

V Praze je to například filmový klub, „Stammtisch“ – tedy setkání u stejného stolu ve stejný čas a v plánu je také Vánoční party.

 

V brněnském ISC se každý týden pořádají prezentace jednotlivých zemí. Klub otevřeli 1. října čeští studenti právě s představením Česka a každou středu se tu snaží přiblížit svou zemi studenti zahraniční (už proběhla Rakouská, Španělská a Německá prezentace).

Nově se tu také vyučují jazyky, opět je vše v režii samotných studentů. Ti tu učí češtinu, němčinu, angličtinu a španělštinu. Rozjíždí se také jazykový tandem program, v němž si studenti najdou partnera z databáze poskytované ISC a navzájem se učí své mateřské jazyky.  

 <­/o:p>

ISC jsou tedy něco jako klubovny, ale nepředstavujme si „Rychlé šípy“. Studenti se zde učí, tráví svůj volný čas, mají přístup k internetu. Vede je to ke kreativní práci a zároveň pomáhá překonat samotu, která někdy na člověka daleko od domova padne.