Inspirace Českem: Na Slovensku bude možné odebírat VŠ tituly

9. 11. 2020 | Aktuality

dissertations_87414-1232Slovenský premiér Igor Matovič i šéf tamní sněmovny Boris Kollár. Oba před několika měsíci slovenská média obvinila z toho, že ve svých diplomových pracích opisovali. V minulosti čelil tomuto obvinění i bývalý předseda slovenského parlamentu Andrej Danko. Nyní náš východní soused přichází s novelou školského zákona, při jejíž tvorbě se inspiroval v Česku. Podle této novely bude možné odebírat vysokoškolské tituly v případě, že část závěrečné práce nenapíše student sám nebo ji opíše.

Novela už čeká pouze na podpis prezidentky Zuzany Čaputové, poté vstoupí v platnost v lednu příštího roku. Vztahovat se ale bude pouze na budoucí absolventy. Tituly tedy nebude možné odebírat zpětně. Stávajícím držitelům vysokoškolských titulů ani docentům či profesorům, u kterých by se plagiátorství prokázalo, tituly tedy odebrat nepůjde. Novela ale upravuje i tyto případy, kdy bude možné vzdát se titulu dobrovolně.

Média již dříve uvedla, že se slovenská úprava zákona inspirovala tou českou, která je také relativně nová a platí od roku 2016. Česká úprava umožňuje odebrat titul tři roky po absolvování.  K odebrání titulu ale přistupují české univerzity jen zřídka. Na začátku letošního roku například Masarykova univerzita zkoumala přes 124 tisíc závěrečných prací svých studentů. K odebrání titulu přistoupila jen ve dvou případech.

Slovenské školy budou moci k odebrání titulu přistoupit, pokud student poruší duševní vlastnictví jiné osoby a zároveň tím získá výhodu, která ovlivní ukončení jeho studia řádným způsobem. Podobně budou školy postupovat v případě, že plagiátorství ovlivní splnění podmínek k přijetí na studium, píše web ČT24.

Zdroj: ČT24

Další články k tématu