Stop podvodným titulům z VŠ! Novela zákona by měla usnadnit jejich odebírání

25. 9. 2020 | Stojí za přečtení

plagic3a1tV řadách českých politiků se v posledních letech objevilo několik lidí, kteří k vysokoškolském titulu přišli podvodem. Opisovali, neuváděli správně zdroje… Řadu z nich to stálo místo ve vládě, s odebráním podvodně získaného titulu to je ale složitější. Podle aktuálně platného zákona je totiž možné titul odebrat jen tři roky po jeho získání. Kauzy s podvodnými diplomkami byly ale často rozkryty až po více letech. Změnit by to mohla novela školského zákona.

Aktuální návrh novely zatím s prodloužením lhůty nepočítá. Ministr školství Robert Plaga nicméně věří, že na to během projednávání zákona přijde řeč. „Hledáme nějaký rozumný kompromis, dovedu si představit prodloužení doby na pět šest let,“ uvedl Plaga (za stranu ANO).

S prodloužením bude pravděpodobně souhlasit také ČSSD, která je s hnutím ANO v koalici „Já si dokážu představit u těch nejzávažnějších prohřešků prodloužení lhůty,“ říká poslankyně Kateřina Valachová (ČSSD), která dříve sama byla ministryní školství.

Opoziční strana Piráti již v červenci předložila návrh na prodloužení lhůty, který byl o hodně přísnější, než plánuje navrhnout Plaga. Opoziční strana zároveň chtěla omezit reklamu společností, které nabízejí pomůcky pro podvádění při studiu nebo vypracování seminárních a závěrečných prací na zakázku. Pirátský návrh byl však zamítnut.

I tak chtějí Piráti, aby se podvodníci o svůj titul báli mnohem déle. „V tomto ohledu navrhneme, aby se doba pro odebrání titulu prodloužila minimálně na nějakých deset až patnáct let,“ myslí si poslanec Jakub Michálek (Piráti). Patnáct let by se počítalo od vykonání zkoušky nebo obhajoby disertační práce.

Zdroj:
web ČT24

Další články k tématu