Inovační hackathon pomůže vylepšit vzdělávání

23. 2. 2021 | Tiskové zprávy

„Pojďte s námi inovovat vzdělávání!“ Tak vyzývají k účasti na online akci UniHack 2021 její organizátoři. Mezinárodní inovační hackathon chce spojit studenty, akademiky a odborníky s cílem vylepšit vzdělávací systém. Inovace by měly pomoci studentům i univerzitám a to nejen s problémy přesunu do online režimu v důsledku probíhající pandemie. Akci pořádá Fakulta informačních technologií ČVUT v Praze (FIT ČVUT) ve spolupráci s prg.ai, Unico.ai a CEE Hacks ve dnech 5. až 7. března.

 

Vzdělávání ve školství v době pandemie je jedním z nejkontroverznějších témat jak na politické, tak na veřejné scéně. Je třeba dát prostor zkušenostem a znalostem studentů, absolventů vysokých škol a expertů v oblasti školství, aby pomohli školský vzdělávací systém zefektivnit a zvýšit úroveň vzdělávání. FIT ČVUT proto na základě zkušeností z prvního inovačního online hackathonu UniHack 2020 pořádá druhý ročník, kde chce dále rozpracovat nápady na zlepšení stávajícího systému.

 

ČVUT_FIT_Unihack_2021Ideathon neboli ideový hackathon UniHack 2021 je příležitost pro instituce či subjekty přednést inovátorům problém v definovaných oblastech a ti vymyslí vhodné řešení, které bude implementovatelné do praxe. Výsledkem budou nové nápady na vylepšení zavedeného vzdělávacího systému a školství. Jako témata projektů organizátoři zvolili kromě inovací pro samotné univerzity také inovace pro absolventy. Tématy budou: Skills and learning certificates, Matchmaking and exchanging knowledge a Project based learning. Vítězné týmy v jednotlivých kategoriích získají ceny v celkové hodnotě 40 000 Kč.

 

„UniHack není klasický hackathon. Používáme pro něj spíše označení ideový hackathon neboli ideathon, protože si klade za cíl přinést nové nápady a změnit stávající přístupy. Zúčastnit se jej může kdokoli, nejen programátoři a vývojáři. Cílíme i na umělce, designéry, lidi z marketingu, psychology, architekty nebo ekonomy,“ říká Pavel Kordík, proděkan pro spolupráci s průmyslem FIT ČVUT a jeden ze spoluorganizátorů akce. „Chceme, aby se na budoucnosti vzdělávání v ČR podíleli jak studenti, tak experti ze širokého spektra oborů a aby nové nápady byly plnohodnotně využitelné i pro studenty mimo informatické obory,“ dodává.

Účastníkům ideathonu budou k dispozici mentoři z řad odborníků z praxe, kteří pomohou s nasměrováním nápadů a jejich prezentací. Jako motivace inovátorům poslouží kromě možnosti poznat zkušené experty také následné uplatnění na navazujících projektech i možné ocenění od organizátorů či partnerů akce. Zapojit se může každý. Stačí přihlásit sebe nebo svůj tým do 4. 3. 2021 na unihack.cz. Celá akce proběhne v anglickém jazyce.

Další články k tématu