Infografika: Maturitní výsledky 2019

10. 6. 2019 | Aktuality

Written examLetošní maturitní období s sebou přineslo pozitivní zprávu – maturanti si v didaktických testech vedli lépe než v předchozích letech. Oproti roku 2018 se počet neúspěšných studentů, kteří maturovali poprvé, snížil o téměř tři procenta, ze 17 procent na 14,1 procent.

Testy letos skládalo přes 65 tisíc studentů. Mírně si maturanti pohoršili v českém jazyce a byla to právě čeština na níž ztroskotala téměř polovina neúspěšných studentů. Lepších výsledků naopak dosáhli maturanti v matematice, kde jich uspělo o šest procentních bodů více než minulý rok. Podle serveru iDnes.cz je však matematika stále jedním z nejtěžších předmětů, maturanti v ní i přes zlepšení totiž selhávali častěji než v češtině. Prvomaturanti si polepšili také v cizích jazycích, mimo francouzštinu a španělštinu, kde počet neúspěšných nepatrně stoupl.

Celkové zlepšení se týká všech typů škol, od nástavbových studií a učilišť až po víceletá gymnázia. Co se statistik úspěchů v jednotlivých krajích týče, ty ještě CERMAT k dispozici nemá. Loni si nejlépe vedli studenti v Praze, nejhoršího výsledku dosáhli studenti v Ústeckém kraji.

A co je prý příčinou většího úspěchu studentů? Podle analytiků stojí za lepšími výsledky skutečnost, že například na přípravu na didaktické testy z matematiky měli letos studenti více času a nemuseli se tak tolik stresovat.

Zdroje:iDNES.cz,  novamaturita.cz

Údaje v grafech se vztahují pouze k jarním zkouškovým termínům v příslušném roce. Nezahrnují data o studentech, kteří nematurovali v řádném termínu, nebo zkoušku skládali opakovaně.