I během svaťáku se dá leccos dohnat. Poradíme jak!

7. 5. 2008 | Rady maturantům

Jen se člověk probere z euforického pocitu, že v rukou třímá vlastně poslední vysvědčení ze střední školy, už aby zase usedl ke knížkám – maturita je totiž za dveřmi a vy tak máte už jen jediný týden na to, abyste se na ni dobře připravili. Server VysokeSkoly.cz vám nyní přináší několik rad, jak ze svatého týdne vytěžit pokud možno co nejvíce.

Než se zavřete do pokoje

Stejně jako vy, asi ani mnoho vašich spolužáků, nebudete chtít být obtěžováni neustálými návštěvami, telefonáty a radami o pomoc. Ještě před začátkem svaťáku se proto ujistěte, že máte k dispozici všechny důležité – a hlavně co nejaktuálnější – studijní materiály.

Učení mučení…

V ideálním případě je svatý týden určen spíše jen k osvěžení vypsaných témat, nežli k prvnímu seznámení s nimi. Jak je ale známo, nikdo není dokonalý, a proto se i o svatém týdnu člověk mnohdy víc učí, než opakuje.

Vzhledem k omezenému času, který na to máte, doporučujeme si u otázek vypsat alespoň stručný výtah či bodovou osnovu toho, co byste k ní řekli. Tím si nejen usnadníte opakování této otázky, až se k ní vrátíte podruhé, ale zároveň se ji při tom i učíte. Lidé s vizuální pamětí by u sebe rozhodně měli mít zásobu zvýrazňovačů a dalších pomůcek.

Aktivní doba učení trvá přibližně 15 až 25 minut. Po této době byste si měli dát tak pětiminutovou pauzu (poslouchat hudbu, umýt nádobí apod.) a pak můžete opět pokračovat.

Pro samotný proces učení lze využít několika tipů (zároveň je ovšem třeba mít na paměti, že žádný uniformní recept na rychlé a efektivní učení neexistuje a každému vyhovuje něco jiného):

  • protože si člověk lépe zapamatuje to, co se učí na začátku, je dobré sem zařadit spíše náročnější látku
  • pokud to jde, zkuste na sebe učivo v rámci daného předmětu tematicky (biologie, zeměpis…) nebo časově (čeština, dějepis…) navázat – tím nedochází k vytržení čtené látky z kontextu a je to vlastně jako byste četli jednotlivé kapitoly nějakého románu
  • na každé otázce si všímejte něčeho, co je pro vás přínosné či zajímavé (nebo si alespoň namlouvejte, že to tak je) – uděláte si tím i samotný proces učení přínosnějším a zajímavějším
  • někomu také může vyhovovat průběžná motivace v podobě odměny (procházky či sledování krátkého pořadu v televizi) za určitý počet nastudovaných otázek. Pro jiné však může mít tato forma motivace za následek, že se pak začnou méně soustředit, protože se snaží studium urychlit. Tím se však z učení stává pouze letmé čtení, které nemá požadovaný efekt.

Učíte-li se doma, nebojte se při tom mluvit nahlas: rodiče budou mít jistotu, že pilně studujete, a vy si zas zkoušíte formulovat věty tak, jak si je v duchu jen málokdy řeknete. Zbyde-li vám čas, zkuste si sami či s kamarády simulovat maturitní zkoušku nanečisto – vytáhněte si číslo otázky, dejte si 15 minut na přípravu a pak 15 minut mluvte nahlas. Dokonce, i když nestíháte a pokládáte to za ztrátu času, alespoň jednou si tuto hru určitě také vyzkoušejte – vězte, že se vám to vyplatí.

Poslední den před zkouškou si opravdu vyčleňte pouze na opakování. S rostoucí únavou po náročném týdnu stejně schopnost učení pomalu klesá a ke konci už také ubývá schopnosti se plně soustředit. Nejlepším řešením je se večer zcela uvolnit, naložit se třeba do vany a zkrátka „vypnout“. Určitě běžte brzy spát, a to, i když zkoušku skládáte odpoledne, protože učením do dvou do rána si na svěžím vzhledu a dojmu důvěry v sebe sama rozhodně nepřidáte. A věřte, že i to hraje svou roli.

Nezapomeňte ani na své tělo

Pokud se vám zdá, že při celodenním sezení nemůžete spotřebovat mnoho energie, opak je pravdou. Proto se i zde uplatňuje tolikrát omílaná rada lékařů týkající se pitného režimu: pijte, i když zrovna nemáte žízeň, optimální množství je tak 2 až 2,5 litru (samozřejmě nealkoholických) tekutin denně. Předejdete tak duševní únavě, protože stejně jako celé vaše tělo, i mozek potřebuje ke své správné funkci vodu. Pít byste měli hlavně iontové a vitamínové nápoje, minerálky, stolní vody, džusy či různé druhy čajů (ovšem pozor, některé bylinkové mohou mít tlumící účinek). Také strava je důležitá – dopřejte proto svému tělu pět menších porcí lehkých jídel denně a nezapomínejte ani ovoce a zeleninu, naopak svíčkovou s knedlíkem si raději poručte až jako odměnu za úspěšně zvládnutou maturitu. Učení napomáhá zejména vitamín B, který se nachází například v různých druzích ořechů, bramborách, játrech, vepřovém a drůbežím masu, vejcích atd., dále pak vitamín C, který zvyšuje schopnost koncentrace, a neméně důležité při duševní práci jsou také stopové prvky jako jód, fosfor, zinek a selen (jejich dobrým zdrojem jsou mj. ryby). Naopak omezit byste měli kromě těžkých jídel také kouření a nadměrné pití kávy (tu může nahradit například již zmíněný zelený čaj, ale i zde platí: všeho s mírou). Během dne se také lehce protáhněte nebo projděte a při učení mějte otevřené okno kvůli přísunu kyslíku.

A pár rad na závěr

Během svaťáku, i před zkouškou samotnou, si neustále připomínejte, že ji před vámi složily desetitisíce studentů s různými schopnostmi i vztahem k učení, a tak vy musíte taky. Myslete také na to, kam půjdete úspěch oslavit s kamarády či s rodinou. A kdyby ani to nepomohlo, nezapomeňte, že tu je ještě opravný zářijový termín, který vám, pokud uspějete, stále nebrání nastoupit v říjnu na vysokou…

Další články k tématu