Hospodářské noviny zveřejnily aktuální žebříček vysokých škol

19. 2. 2011 | Aktuality

Hospodářské noviny na začátku února už počtvrté zveřejnily žebříček českých vysokých škol ve vybraných oborech. Těmi se staly právo, informatika, medicína, strojírenství, architektura, sociologie, psychologie a chemie. Články srovnávající možnosti studia na jednotlivých oborech jsou k přečtení ve speciálu Hospodářských no­vin.

U škol se posuzoval například názor odborníků z oboru, procento přijatých uchazečů nebo možnost vyjet na zahraniční stáž. Autorka žebříčku však zdůrazňuje, že toto hodnocení nemá dát nikomu nezpochybnitelný názor na to, kam se přihlásit. „Je to jen jedno z možných vodítek. Kdybychom měli jinou metodiku, může být pořadí škol úplně jiné,“ přiznává Jana Machálková v on-line chatu Hospodářských no­vin.

„Pokud bych to však měla nějak zobecnit, na prvních místech žebříčku se objevují školy, které dělají dobrou vědu, nabízejí studentům slušnou šanci na výjezd do zahraničí a zároveň neberou úplně každého – složit sem přijímaky není nijak jednoduché, což do jisté míry vypovídá o prestiži fakulty. Zrovna tohle mohou být podle nás kritéria, která mohou být pro studenty posledních ročníků středních škol důležitá,“ vysvětluje výběr hodnotících kritérií Machálková.

Další podrobnosti k sestavování žebříčku se můžete dočíst v chatu s autorkou zde.

Jednotlivé články jsou zveřejněny na stránkách Hospodářských novin.

Zdroj: Hospodářské noviny

Zdroj fotografie: stock exchange