Fotbalista Manchesteru United dostane čestný doktorát

22. 7. 2020 | Aktuality

Rashford_ManchesterTeprve dvaadvacetiletý fotbalista jednoho z nejznámějších klubů světa získá čestný doktorát od univerzity v Manchesteru. Marcus Rashford, který v týmu Manchester United zastává roli útočníka, bude oceněn za svůj boj proti chudobě.

„Máme před sebou stále dlouhou cestu v boji s dětskou chudobou v této zemi, ale dostat takové ocenění od svého města znamená, že jdeme správným směrem,“ řekl k udělení čestného doktorátu anglický fotbalista.

Rashford dlouhodobě spolupracuje s různými charitativními organizacemi, které pomáhají dětem ze sociálně slabých rodin. S činností nepolevil ani během pandemie koronaviru. A jeho snaha nese výsledky. Britskou vládu dokázal přesvědčit, aby chudým dětem hradila obědy i během prázdnin.

Program školních obědů zdarma chtěla vláda během prázdnin přerušit. Obědy z programu ale odebíral více jak jeden milion rodin. Rashford proto vládě napsal dopis a vláda zareagovala. Do programu během prázdnin investuje dalších 150 milionů dolarů. Za jeho snahu Rshforda mimo jiné ocenil také britský premiér Boris Johnson.

Sám Rashford pochází z chudé rodiny a ví jaké to je trpět hladem. Jako fotbalová hvězda týmu rudých ďáblů se i proto snaží pomáhat právě dětem ze sociálně slabších rodin.

Univerzita v Manchesteru v minulosti ocenila i další fotbalové velikány za jejich charitativní činnost. Čestný doktorát již obdržel například sir Alex Ferguson nebo Bobby Charltonov. Marcus Rashford se ale stal dosud nejmladším fotbalistou, který toto ocenění získal.

Zdroj:
https://sport.aktualne.cz/

Další články k tématu