FEKT VUT v Brně získala dotaci na nové výzkumné centrum

20. 8. 2010 | Aktuality

Ministerstvo školství, tělovýchovy a mládeže schválilo v rámci svého operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace, konkrétně jeho prioritní osy Regionální VaV centra, dotaci pro vznik Výzkumného centra senzorických, informačních a komunikačních systémů (SIX). Návrh na realizaci tohoto centra vzešlo ze společné iniciativy Ústavu radioelektroniky, Ústavu telekomunikací, Ústavu mikroelektroniky a Ústavu fyziky Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií (FEKT) Vysokého učení technického v Brně. Centrum vznikne ve stávajících prostorách zakládajících ústavů.

Jeho vznik má především podpořit spolupráci s firmami, které se zabývají komunikačními, informačními a senzorickými systémy. Celkové způsobilé výdaje projektu jsou 294 miliony korun, celkové výdaje projektu 342 miliony korun. Hlavním cílem projektu je zejména vybavit stávající laboratoře zmíněných ústavů VUT špičkovými, finančně nákladnými přístroji a ještě více tak zkvalitnit stávající výzkum a vývoj komunikačních systémů. S jejich nasazením do běžného provozu se počítá v horizontu několika let.

Vedoucím projektu bude prof. Dr. Ing. Zbyněk Raida z Ústavu radioelektroniky. Realizace projektu bude zahájena 1. srpna 2010, výzkumná infrastruktura centra bude dokončena v prosinci 2012 a v lednu 2013 bude započata plná výzkumná činnost centra. „Lidé se setkávají s výsledky našeho výzkumu již v současnosti. Spolupracujeme na vývoji antén a navigačních systémů pro automobily, participujeme na měření kvality mobilních sítí, zabýváme se problematikou akustických polí, pracujeme na multimediální interpretaci přenášených informací, zkoumáme postupné splývání informačních a komunikačních služeb. Pokud bude projekt SIX úspěšný, bude náš podíl na zmíněném výzkumu čím dál větší,“ dodává prof. Raida. Kromě zmíněných oblastí však bude nové výzkumné centrum podle prof. Raidy nabízet i celou řadu dalších možností výzkumu a jeho následného využití v praxi.

Kromě centra SIX fakulta buduje v rámci operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace regionální Centrum výzkumu a využití obnovitelných zdrojů energie (CVVOZE).

Zdroj: tisková zpráva FEKT Vysokého učení technické v Brně