Fakulta sociálních věd UK otevřela novou budovu v Jinonicích

22. 5. 2024 | Aktuality

FSV UK areál JinoniceFakulta sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK) otevřela minulý týden nový areál v pražských Jinonicích. Součástí dokončené budovy kampusu je i rozsáhlá moderní knihovna, odpočinková zóna před vstupem nebo rozhlasové a televizní laboratoře.

Slavnostní otevření proběhlo minulý měsíc. Studenti a zaměstnanci mohli zavítat na několik akcí přidružených k otevření areálu. Konal se například Den Země a swap pokojových rostlin, nebo Noc fakulty, která nabídla přednášky, workshopy a prohlídky areálu pro studující i pro absolventy.

Na slavnostní otevření dorazila i rektorka univerzity Karlovy Milena Králíčková. „Výuka sociálních věd je v současné době – a ve složité geopolitické situaci současného světa – velmi důležitá. Fakulta sociálních věd přispívá řadou významných a zajímavých vědeckých výstupů k rozvoji celé naší společnosti,“ uvedla.

Při stavbě byl podle FSV UK kladen důraz na udržitelnost a energetickou efektivitu. Děkan FSV Tomáš Karásek uvedl, že se podařilo vybudovat špičkové a vysoce moderní zázemí.

Část kampusu – budova A, která je k původnímu areálu přistavěna – byla otevřena již v prosinci. Je zde i nová fakultní knihovna s více než 40 tisíci svazky, individuální, týmové či noční studovny a relaxační zóna.

V celém areálu je kromě knihovny k dispozici 105 kanceláří, pět přednáškových aul a pro výuku i rozhlasová a televizní laboratoř, jejíž součástí je velké studio se zvukovou režií či podcastové studio.

V novém areálu je i místo pro odpočinek. U bývalého vstupu do budovy přibyla místnost vyhrazená studentským spolkům a v budově A se nachází bistro, kde si lze zakoupit drobné občerstvení. Pro přístup do interních prostor budovy je potřeba průkaz UK, není tedy běžně otevřená pro veřejnost.

Tisková mluvčí fakulty uvedla, že jsou v plánu i další rekonstrukce, které by následně umožnily přesunout děkanát fakulty i její vedení do Jinonic.

Zdroje vč. fotografie: FSV UK, UKforum.cz

Další články k tématu

Chceš zažít studium společenských oborů? Zažij FSV UK!

Celofakultní prezentace, oborové přednášky, debata absolventů, stánky studentských programů nebo prohlídka nového Areálu Jinonice. To všechno nabízí Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v pátek 8. prosince na dni otevřených dveří, který letos nese podtitul „Zažij FSV UK“. Pětihodinový bohatý program nabízí široký výběr z přednášek, debat i doprovodného programu. V rámci prezentací jednotlivých oborů zástupci […]

číst více

Opisovat se nevyplácí. Asistentka soudu přišla o diplom

Práci před pěti lety obhájila na výbornou. Teď ji Univerzita Karlova vzala diplom. Důvod? Plagiátorství. Asistentka na Krajském soudě v Praze se neúspěšně bránila proti rozhodnutí o odebrání diplomu žalobou. Podle univerzity opisovala z článků na internetu i z jiné diplomové práce. Asistentka soudu získala titul na Právnické fakultě Univerzity Karlovy. Tehdejší rektor univerzity Tomáš Zima v roce […]

číst více

Expedice Univerzity Karlovy objevila ztracenou hrobku v Egyptě

Další úspěch v oblasti české archeologie. Expedice egyptologického ústavu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy během minulého a letošního roku našla a prozkoumala ztracenou hrobku vysokého egyptského úředníka Ptahšepse. Jde o jeden z nejdůležitějších archeologických objevů posledních let. „Bylo to náročné pátrání trvající několik let. K znovuobjevení hrobky Ptahšepsese v roce 2022 vedlo detailní satelitní snímkování oblasti a studium […]

číst více