Ekonomové z VŠB se stěhují z centra města do kampusu

21. 6. 2018 | Aktuality

Studenti Ekonomické fakulty Vysoké školy Báňské se budou stěhovat z centra Ostravy do kampusu v městské části Poruba. Oznámil to rektor univerzity Václav Snášel.

Rektorovo rozhodnutí padlo na základě ekonomických analýz, rozvahy organizační náročnosti a několika průzkumů a dotazníků, které vyplňovali samotní studenti a zaměstnanci univerzity. Důvodem stěhování jsou tedy provozní úspory a snaha o větší propojení Ekonomické fakulty s ostatními částmi školy. Pozitiva budou modernější prostředí a vybavenost fakulty. Do budoucna si od tohoto rozhodnutí škola slibuje také rozvoj nových studijních programů.

 

vsb

 

O záměru stěhování se jednalo již před deseti lety, kdy v čele vedení VŠB stál současný hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák. Tehdy však převládl názor, že není dobré, aby z centra města zmizelo přes tři tisíce mladých lidí a zaměstnanců fakulty. Současný primátor Ostravy Tomáš Macura stále upřednostňuje, aby se investovalo do rekonstrukce budovy, ve které fakulta sídlí. Tato rekonstrukce by však pro všechny znamenala stěhování do náhradních prostor. A vzhledem k tomu, že je současná budova na Sokolské třídě národně chráněnou památkou, byla by i tato varianta velice komplikovaná.

Rozhodnutí rektora je tedy již definitivní a nová budova bude v kampusu stát do konce roku 2022.

Zdroje: vsb.cz, moravskoslezky.denik.cz.