Ekonomická žurnalistika: nový obor na ostravské univerzitě

6. 3. 2006 | Aktuality

Lákají vás obory s ekonomickým zaměřením, ale zároveň prahnete po tvůrčí činnosti? Pak právě pro vás je zde nový obor s názvem ekonomická žurnalistika, který v příštím akademickém roce otevře pro zájemce Ekonomická fakulta ostravské Vysoké školy báňské – Technické univerzity(VŠB-TU). A uzávěrka přihlášek? Konec března!!!

Lákají vás obory s ekonomickým zaměřením, ale zároveň prahnete po tvůrčí činnosti? Tak možná právě pro vás je zde nový obor s názvem ekonomická žurnalistika, který v příštím akademickém roce otevře pro zájemce Ekonomická fakulta ostravské Vysoké školy báňské – Technické univerzity(VŠB-TU). Jedná se o zcela jedinečný obor. Nic podobného zatím nenabízí žádná z českých univerzit a nelze jej studovat ani třeba v Rakousku či Německu. A uzávěrka přihlášek? Konec března!!!

Nový tříletý bakalářský obor by měl studentům pomoci orientovat se v základních ekonomických problémech a zároveň je připravit na práci v hromadně sdělovacích prostředcích, jakými jsou noviny či televize. Ekonomická žurnalistika vznikla zejména z toho důvodu, že redaktoři, kteří v ekonomických redakcích pracují, se častokrát v dané problematice jen málo orientují a navíc ji nedokážou prezentovat příliš srozumitelně. Z předmětů, které jsou v rámci oboru vyučovány, je třetina zaměřena na žurnalistiku, třetina na ekonomiku a povinné jsou také předměty společenského základu. Obor je zatím možné studovat pouze v bakalářském programu, ale univerzita již nyní uvažuje o zřízení navazujícího magisterského studia.

Vzhledem k tomu, že ministerstvo školství udělilo akreditaci tomuto oboru teprve v lednu, termín podání přihlášky ke studiu ekonomické žurnalistiky se posunul až na konec března. Předpokládaný počet přijatých uchazečů pro příští akademický rok by se měl pohybovat kolem 50.

A co musíte pro to, aby vás přijali, udělat? Nezbytnou podmínkou pro přijetí je napsání motivačního dopisu. Ten by měl být součástí vaší přihlášky. Samotné přijímací řízení pak má dvě části. Nejdříve musíte absolvovat písemný test, který prověří vaše znalosti z matematiky, cizího jazyka a společensko-ekonomického přehledu. Poté bude následovat ústní pohovor, který by měl vycházet z motivačního dopisu uchazeče.

Zdroj: ihned.cz deník Právo Vysoká škola báňská-Technická univerzita