Dostal jsem se na víc škol. Jak si mám vybrat?

16. 7. 2007 | Přijímací řízení

Jakkoliv absurdně může toto dilema znít těm, kteří letos u přijímaček neuspěli, pro ty, jichž se týká, jde o nelehké rozhodování. Konečné rozhodnutí je samozřejmě na vás, ale poradíme vám, co byste rozhodně měli zohlednit.

Jakkoliv absurdně může toto dilema znít těm, kteří letos u přijímaček neuspěli, pro ty, jichž se týká, jde o nelehké rozhodování. Konečné rozhodnutí je samozřejmě na vás, ale poradíme vám, co byste rozhodně měli zohlednit.

** 1) Dostali jste se na víc odlišných oborů a všechny vás baví? ** Gratulujeme, hodně lidí naopak nebaví nic :-). Jak si ale vybrat? Zjistěte si, jaké máte s daným titulem uplatnění, i s ohledem na místo, kde byste po škole rádi žili. (Jinou práci seženete v Horní Lhotě a jinou v Praze.) Je-li vaší hlavní motivací finanční odměna či prestiž, doporučujeme vám následující odkaz, kde se dovíte aktuální vývoj těchto kategorií u jednotlivých zaměstnání. Buďte zároveň zdravě sebekritičtí – nejste-li si jisti, které studium spíše zvládnete, poptejte se známých na náročnost dané školy, případně nahlédněte do skript.

** 2) Dostali jste se na stejný (podobný) obor na více školách? ** Zvažte především kvalitu jednotlivých škol. Na internetu jistě najdete např. statistiku úspěšnosti jejích absolventů. Zjistěte si, jak kvalifikovaní vyučující na škola pracují, jaké předměty by vás čekaly? Jaké mají technické vybavení a má škola dostupné koleje? Jaké má zahraniční styky? Prohlédněte si areál školy, měli byste se tam cítit příjemně. Rozhodujícím faktorem pochopitelně bývá i město, v němž se škola nachází. Sami víte nejlíp, zda vám více vyhovuje velkoměsto, nebo město menší.

** 3) Chcete zkusit studovat více oborů najednou? ** Jistě, proč ne. Jste-li pilní a učení vás baví, je to u většiny oborů možné. Existují i tací, kteří zvládají najednou třeba práva s medicínou, ale jde spíše o výjimky. Nejjednodušší variantou je přirozeně studium více oborů na jedné fakultě. Např. na Masarykově univerzitě vám v tomto vyjdou často vstříc, naopak na Univerzitě Karlově to může být podle zkušeností mých kolegů dosti problematické. Nikdo vám nebrání zkusit i prezenční studium ve více městech, musíte ale počítat s velkým vyčerpáním a velmi omezeným studentským životem :-(. Na druhou stranu, pokud to jeden semestr vydržíte, umožní vám některé školy poté přejít na stejný obor na jinou školu. Musíme vás ale upozornit, že pokud začnete studovat více oborů najednou a časem nějaké ukončíte, přijdete o některé finanční výhody – řeč je hlavně o ubytovacím stipendiu.

** Možnost změnit časem obor. ** Přirozeně můžete vždy začít studovat ještě další školu. Na některých školách je ale možné do druhého ročníku změnit v rámci jedné fakulty obor, aniž byste absolvovali další přijímačky. Podrobné informace vám poskytnou studijní oddělení.

Pokud se rozhodnete na některé školy, kam jste se dostali, nenastoupit, je fér oznámit to co nejdříve studijnímu oddělení. Musíte jim poslat vlastnoručně podepsaný dopis, připojit můžete i stručné vysvětlení důvodů (ale nemusíte). Čím dříve se škola dozví, že o studium u nich nemáte zájem, tím dříve se bude radovat někdo jiný, kdo vaše místo nahradí.

Další články k tématu