Dort pro rektora

10. 2. 2004 | Aktuality

Na sklonku ledna se rakouští studenti rozhodli věnovat dort rektorovi Vídeňské univerzity Georgu Wincklerovi, a to přímo do obličeje.

Na sklonku ledna se rakouští studenti rozhodli věnovat dort rektorovi Vídeňské univerzity Georgu Wincklerovi, a to přímo do obličeje. Dortovací akce však nakonec neskončila útokem na Wincklera, nýbrž se obrátila do vlastních řad. Výsledkem byla dortová bitva na půdě rektorátu, u níž však zůstali zasaženi jen samotní studenti. Jejich původní záměr „sladce“ zdiskreditovat rektora a upozornit tak na krizový stav vysokého školství ve Spolkové republice nevyšel a vyvolal tudíž debatu o opodstatněnosti aktivismu studentských spolků.

Dortové atentáty se ve druhé polovině 20. století staly projevem politické nespokojenosti. Jejich prvním cílem byla v roce 1959 francouzská spisovatelka Marguerite Duras, posléze byly „dortovány“ i jiné významné osobnosti kulturního a politického života jako režisér Jean-Luc Godard, nejbohatší muž světa Bill Gates nebo nositel Nobelovy ceny za ekonomii Milton Friedmann. Prvenství v počtu dortových ataků drží podle rakouského deníku Der Standard francouzský filozof Bernard-Henry Levy, na kterého dortoví anarchisté zaútočili již šestkrát.