Do Prahy přijede vynálezce Tetrisu. Promluví na GDS Prague

27. 11. 2023 | Aktuality

Game Developers Session Prague
Game Developers Session Prague, jedna z největších konferencí pro milovníky her a herních technologií, přiláká do Prahy zvučná jména z oboru. Dorazí i Alexej Pažitnov, vynálezce legendární počítačové hry Tetris, který se ukáže svým fandům ve střední Evropě vůbec poprvé. Prosincová akce však láká i na další zajímavý program pro odborníky i laiky.

Skoro každý zná Tetris, jen málokdo ale ví, kdo za touhle legendární hrou stojí. Všichni fanoušci tohoto počítačového fenoménu mají možnost setkat se s jeho autorem už 8. a 9. prosince v Praze. “Alexej Pažitnov vytvořil Tetris v 80. letech při práci pro Sovětskou Akademii věd. Je to jedna z nejúspěšnějších her všech dob a právě Pažitnov bude na nadcházejícím Game Developers Session Prague v Praze jedním z hlavních řečníků, což je opravdu vzácná příležitost. Jde totiž o jeho vůbec první vystoupení ve střední Evropě. Je to vlastně nejlepší oslí můstek k tomu, co je ambicí naší akce: propojení odbornosti a osvěty, sdílení zkušeností legendárních tvůrců her, ale i představení nejnovější trendů herního vývoje. Oslovujeme profesionály, kteří podobné konference navštěvují, a propojujeme je s mladou generací tvůrců, která je ještě na školách,” říká k akci její programový ředitel Pavel Barák.

Game Developers Session Prague

Alexej Pažitnov, který žije od roku 1991 v USA, se podílel i na vývoji her jako Pandora’s Box a spolupracoval s firmami jako Microsoft a WildSnake Software. Kromě své kultovní hry Tetris stojí za tituly Welltris, Hatris či El-Fish a mnoha dalších, které prohlubovaly a rozšiřovaly herní design. Za svůj průlom ve světě her byl proto dokonce oceněn Game Developers Choice Awards cenou The First Penguin Award (nynější The Pioneer Award) a o vývoji jeho hry Tetris vznikl v roce 2023 celovečerní film na streamovací platformě APPLE TV.

Po jeho boku vystoupí na akci v Kongresovém centru ještě dalších 80 speakerů. Mezi nimi třeba Rhianna Pratchett, anglická herní spisovatelka a novinářka, která ve své kariéře pracovala na titulech jako Heavenly Sword, Overlord či Mirror’s Edge, ale klíčovým milníkem v její tvorbě bylo působení ve studiu Crystal Dynamics, kde stála za příběhem rebootu slavné herní série Tomb Raider z roku 2013 a jeho pokračování Rise of the Tomb Raider. Do Prahy dorazí také novozélandský světoznámý tvůrce Dean Hall, kterého čeští hráči mohou znát jako autora hry DayZ, a ta letos v prosinci oslaví desetileté výročí existence.

Těšit se návštěvníci mohou na amerického tvůrce a producenta Briana Farga, zakladatele legendárního studia Interplay Entertainment, které stojí za několika desítkami vydaných herních titulů. Nejznámějšími jsou třeba herní série The Bard’s Tale, Wasteland a Fallout. Z lokálních tvůrců pak na konferenci vystoupí přední osobnosti českého herního průmyslu v čele s Jakubem Dvorským z Amanita Design, značky spojené s tituly jako Samorost nebo Machinarium. Dorazí také Martin Klíma, zakladatel a výkonný producent studia Warhorse s titulem Kingdom Come: Deliverance nebo Marek Rosa, šéf Keen Software House, jehož hra Space Engineers s více než pěti miliony prodanými kusy letos také oslaví deset let od svého prvního uvedení na trh.

Game Developers Session Prague

Akci zahájí i premiéra výstavy Nekonečné vesmíry – České hry a jejich globální úspěch z dílny Českých center. Nový výstavní projekt představuje Česko jako respektovaného hráče na mezinárodním poli digitálních her a snaží se představit zahraničnímu publiku současnou českou hru v komplexní podobě. V průběhu roku 2024 pak poputuje prostřednictvím sítě Českých center také do Bulharska, Španělska, Velké Británie nebo do USA. Účastníci konference budou mít v rámci programu přístup i na workshopy a mnoho dalších doprovodných akcí.

GDS Prague je v mnoha ohledech unikátní. Pravidelně hostí více než 1000 herních vývojářů, producentů a novinářů, každý rok se účastní víc než 150 herních studií. Renomovaní řečníci se zabývají uměním, byznysem, designem, programováním a dalšími tématy a sdílejí své jedinečné zkušenosti, poskytují cenné rady a zapojují se do networkingových akcí. Celý event je skvělou příležitostí pro setkání celé komunity, ale i osvětou pro veřejnost,” doplňuje Pavel Renčín, marketingový ředitel mediálního domu Active Radio, který akci spolupořádá.

Vstupenky na GDS Prague jsou k dispozici v síti Ticketmaster.

Další články k tématu

Porucha na vesmírné stanici! Simulace ČVUT vás promění v astronauta

Zajímalo vás někdy, jak se žije lidem ve vesmíru? Díky virtuální hře z dílny Fakulty elektrotechnické ČVUT si můžete vyzkoušet simulaci života na mezinárodní vesmírné stanici. Kromě rutinních úkolů simuluje hra i zásah vesmírným smetím. Veřejnosti by hra mohla být přístupná už příští rok v pražském planetáriu. „Uživatele čeká například pěstování rostlin, práce s mikroskopem, měření tělesných […]

číst více

Videohry ze školního prostředí a se studenty v hlavní roli

Kdo si chce o prázdninách zavzpomínat na školu a zároveň zapařit povedenou hru, má z čeho vybírat! Zombíci, magické světy nebo záhadné zmizení studentky – to všechno nabízí videohry ze školního prostředí. Vybrali jsme pro vás nestárnoucí klasiky i žhavé novinky ze světa RPG. Bully V této hře můžete dělat daleko víc než se pouštět do křížku […]

číst více