Diář, káva nebo kráva. Tipy na studentské vánoční dárky

22. 12. 2021 | Studentský život

Tipy na studentské vánoční dárkyBarevné ponožky? Ty dávám každý rok. Kniha? Ale která, stejně má čtení až po krk. Sada čajů a svíček? Ještě jí není sedmdesát. Dilema jménem vánoční dárky, které řešíš každý rok, je tu zas. Letos ti ho pomůžeme rozřešit a přinášíme tipy na užitečné a nápadité dárky pro studenty a studentky.

Pronajmi studijní místo

Co takhle chudému studentovi přispět na ideální studijní místo? Na dohled od Národního muzea v Praze ve Škrétově ulici funguje unikátní projekt v podobě podniku Cafedu. Ten v sobě skrývá kavárnu s non-stop otevřenými studijní prostory rozdělenými na diskusní a tichou část. A co víc! Kávu si zde můžete objednat přímo od stolu. Nechybí ani wifi, zásuvka u každého stolu a tiskárna. Studenty vyjde jeden den v Cafedu na 80 korun. Pokud si ale předplatíte místo rovnou na tři měsíce, dostanete jako bonus voucher na čtyři nápoje.

Do národních za polovic

V Národním divadle Brno i v Národním divadle v Praze mají studenti značně zvýhodněné vstupné. V Brně je to 50procentní sleva na každé představení vlastní produkce divadla. Pokud chcete obdarovat budoucího maturanta, rozhodně nesáhnete vedle, když pořídíte vstupenku na Jiráskovu Lucernu, Čapkovu Matku nebo legendárního Saturnina.

Poloviční vstupné mají i studenti v Národním divadle na opačné straně republiky, sleva však platí pouze na vyhrazená místa. Ale i z těchto sedadel si studenti můžou vychutnat Mozartovu operu Don Giovanni nebo drama Maryša bratří Mrštíků.

Mít to kam zaznamenat

Nejlepším přítelem studenta je diář. Co letos koupit ten od české firmy Papelote? Grafickým motivem pro nadcházející rok je vesmír. Firma se hlásí k udržitelnosti a snaží se pracovat s recyklovanými a lokálními materiály. Veškerá výroba probíhá v Česku a ručně. A co je nejlepší, vnitřek diáře je vyjímatelný, takže příští rok stačí dokoupit jen náplň a máte vystaráno. A co ještě přidat k diáři trochu péče? S plánovačem Opatruj.se se každý měsíc naučíte jeden „fígl“ k dosažení duševního pohody. Součástí diáře jsou navíc samolepky pro zlepšení nálady!

Káva každý měsíc

Asi žádný student by nedokázal přežít semestr a zejména zkouškové bez pořádného „povzbuzováku“. Kokain a jiné drogy jsou samozřejmě nelegální, co ale určitě schvalujeme je káva! Nejsnazší je navštívit síť prodejen Tchibo, kde vám namelou kávu na požadovanou hrubost. Navíc k ní můžete přikoupit i nějaký ten doplněk v podobě šály, vykrajovátek nebo ozdobiček na stromek. Aby káva nikdy, ale opravdu nikdy nedošla, pořiďte kolegovi nebo kolegyni kávové předplatné! My doporučujeme Upraženo, které dodává světovou kávu z beskydských hor, pro skutečné znalce pak předplatné od La Bohema Cafe.

Skutečný dárek

Pokud máte ve svém okolí někoho, kdo zkrátka pohrdá Vánoci a materialismem, i pro něj máme perfektní tip na dárek. Zkuste nějaký z poukazů neziskových organizací, třeba v rámci projektu Člověka v tísni. Na stránkách Skutečný dárek.cz si můžete vybrat dárek od 150 korun (ryba, která nasytí celou vesnici) do 7500 korun (daruj chudé rodině krávu). Člověk v tísni myslí i na potřebné u nás doma a nabízí mimo jiné poukaz na měsíc doučování. Společnost Sue Ryder pro důstojné stáří pak nabízí voucher na trénování paměti lidí s demencí. Můžete také přispět na výcvik asistenčního psa zaštiťovaný neziskovou organizací Pestrá. K tomuto poukazu pak můžete přidat i pejska Pestrouše ušitého ze starých ponožek, pokud to vašeho nematerialistu příliš nerozruší.

Další články k tématu

Vánoce na koleji? Ošklivé svetry a tajný Ježíšek

Vánoce na koleji? Ošklivé svetry a tajný Ježíšek

Harry Potter zůstával o Vánocích v Bradavicích. A byly to ty nejlepší Vánoce v jeho životě. Pokud i vy letos zůstáváte přes svátky na koleji, není proto důvod, proč si to pořádně neužít. Kde jinde byste se mohli na Štědrý den s dalšími studenty opít u Popelky? Vyzdobte si pokoj Jedním z nejzaručenějších způsobů, jak se dostat do vánoční …

Pět dovedností, které si osvojíte na vysoké škole bez ohledu na obor

Pět dovedností, které si osvojíte na vysoké škole bez ohledu na obor

Ačkoliv vám student historie sice spíš vysvětlí konflikt mezi Palestinou a Izraelem než student IT, který vám naopak pravděpodobně lépe poradí, do jaké operační paměti byste měli investovat, i tak mají oba stejné dovednosti, které si osvojili na vysoké škole. Co vám tedy kromě znalosti oboru dá vysokoškolské studium? Time management Studium na vysoké škole …

Jedenáct lží, kterým věří všichni studenti

Jedenáct lží, kterým věří všichni studenti

Tenhle semestr nezatáhnu ani jednu přednášku! Nenechám už nic na poslední chvíli! Poznáváte se v těchto dvou větách? A podařilo se vám je někdy dodržet? Pokud jste odpověděli ano, respektive ne, nezoufejte, nejste sami. Přinášíme vám přehled jedenácti lží, kterým studenti často naivně věří.      Na výuku budu chodit skvěle oblečený/á Na začátku semestru si člověk …