7 tipů, jak studenti mohou o Vánocích pomáhat

20. 12. 2021 | Studentský život

jak studenti mohou o Vánocích pomáhatVánoce jsou kromě jiného také období, kdy si lidé navzájem mnohem více pomáhají. Pořádají se různé charitativní akce nebo sbírky. Pomáhat ale můžete, i když jakožto student máte hluboko do kapsy. Třeba tak, že své nepotřebné věci pošlete dál nebo na Štědrý den prostřete o jedno místo navíc.

Věnujte se dobrovolnické činnosti

Jestliže netrpíte finanční nouzí a nepotřebujete za svou práci nutně dostávat zaplaceno, můžete vánoční lenošení proložit dobrovolnickou prací. Pokud máte svou oblíbenou charitativní organizaci, podívejte se na její stránky a zjistěte, zda přes Vánoce nepotřebuje pomoc. A ještě lépe – rovnou tam zavolejte.

Darujte krev

Co takhle letos na Vánoce darovat kus sebe? Dárce krve nebo krevní plazmy shání nemocnice prakticky pořád. Pokud nemáte fobii z jehel či z pohledu na krev, zjistěte si, kam byste mohli jít krev nebo plazmu darovat. Odběry nejsou nic příjemného a ne každý se může stát dárcem, pokud ale budete vhodný kandidát, můžete si být jistí, že vaše krev někomu pomůže, nebo dokonce zachrání život.

Spřátelte se se seniorem

Ne každý má to štěstí, že muže trávit svátky v kruhu rodinném. Mezi ty nejohroženější skupiny v tomto ohledu patří senioři. Zjistěte si, zda domovy důchodců ve vašem okolí neshánějí dobrovolníky. Nebo začněte pomáhat rovnou dlouhodobě v rámci projektu Adoptuj si seniora. A nezapomeňte také na své blízké okolí. Nebydlí třeba přímo ve vašem domě osamělý senior, který by na Vánoce ocenil pomoc nebo třeba jen milé slovo?

Pozvěte na Vánoce mezinárodní studenty

Být sám v cizí zemi je těžké a na Vánoce dvojnásob. Pokud máte ve svém okolí studenty ze zahraničí, kteří se na svátky nechystají domů (nebo se ani chystat nemohou kvůli koronavirovým opatřením), pozvěte je k sobě na štědrovečerní večeři. Kromě prostírání navíc vás to nic stát nebude a salátu a řízků stejně pravděpodobně máte ještě na 14 dní dopředu. Pozvat samozřejmě můžete i své české kolegy, kteří by jinak byli na Vánoce sami.

Věnujte věci, které už nepotřebujete

Určitě doma najdete věci, které nechcete nebo je samy nevyužijete. Někdo jiný by je ale potřebovat mohl. Vánoce jsou tím nejlepší časem tyto věci sesbírat a poslat je dál do světa. Své staré hračky nabídněte dětským domovům nebo organizacím pro matky samoživitelky. Věci po svém mazlíčkovi pak zase zvířecím útulkům, oblečení na charitu a třeba pomůcky na cvičení nebo deskové hry do domova důchodců.

Doučujte

Pomáhat můžete nejen cizím lidem, ale i svým spolužákům. Třeba kolegovi, který plave v předmětu, jež vy zvládáte levou zadní. Nemusíte se ani scházet osobně, doučování přes Zoom či jinou komunikační platformu v této době už zvládne každý. Odměnou vám pak může být, když vašemu kolegovi pomůžete k úspěšnému složení zkoušky. Takový pocit je k nezaplacení.

Buďte na lidi hodnější

Pokud si ve shonu kolem Vánoc nenajde na dobrovolničení čas, zkuste jednoduše být na všechny hodnější. Dejte větší dýško přátelské obsluze ve vašem oblíbeném podniku. Pomozte člověku, který cestuje domů na svátky a snaží se do vlaku vytáhnout těžké zavazadlo. Uvolněte své místo člověku v tramvaji, například pokud vidíte, že je celý ověšený vánočními dárky a sotva stojí. Skládejte lidem komplimenty. Překvapte své rodiče tak, že jim koupíte hezkou vánoční ozdobu domů. Možností je mnoho.

Zdroj: Top Universities, SignUpGenius

Další články k tématu