Dětský koutek na Fakultě sociálních studií MU

23. 4. 2012 | Studium po třicítce

Skloubení osobního života, rodiny, práce a školy je mnohdy nadlidský úkol. Kam s dítětem, když nutně musíte na přednášku nebo seminář? K babičce? Ke známým? Nad tímto problémem se zamysleli v Gender centru při FSS a později v oboru genderových studií na katedře sociologie, kteří tento projekt iniciovali.

Myšlenka provozu dětského koutku přišla již v roce 2001, ovšem až v nové budově, do které se fakulta přestěhovala v roce 2005, byla zrealizována. Na chodu se podílí dobrovolníci z řad studentů i zaměstnanců fakulty. Platí zde nepsané pravidlo: Pokud chci mít hlídání pro své dítě, nabídnu sám/sama několik hodin hlídání ostatním. Hlídat mohou i dobrovolníci, kteří ještě své dítě nemají a chtějí tak pouze usnadnit den rodičům z řad studentů a zaměstnanců.

Dětský koutek je k dispozici každý všední den od 10 do 18 hodin. Pro studenty kombinované formy studia je možnost využití služeb koutku i v sobotu. Pokud dítě potřebuje speciální péči (přebalení, léky), musí ji obstarat přímo rodiče. Koutek disponuje přebalovacím pultíkem i nočníkem. Rodičům k dispozici je i malá kuchyňka s mikrovlnou troubou a rychlovarnou konvicí. Kromě toho je v koutku mnoho hraček, knih i potřeb k malování, modelování a kreslení.

Zodpovědnost za děti v dětském koutku nesou stále jejich rodiče, zákonní zástupci nebo jimi pověřené osoby. Doporučené délka pobytu dítěte v koutku je 90 minut, ale celková doba záleží pouze na uvážení rodičů a na schopnosti dítěte být mezi cizími lidmi.

Dětský koutek také připravuje mnoho akcí pro děti a rodiče. Na konci roku to bylo třeba Mikulášské odpoledne a poslední uspořádanou akcí bylo Velikonoční odpoledne. Pomocí těchto akcí se organizátoři snaží upozornit rodiče na možnost hlídání dětí na fakultě. Dalším úkolem je zisk financí pro pořádání dalších akcí pro děti.

Více informací naleznete zde.