Vysoké školy otevírají dveře. Na co se ptát a čeho si všímat?

28. 1. 2014 | Rady maturantům

Na všechno, lakonicky by konstatoval nejeden učební poradce. Ačkoli dveře dokořán otevírá jednou do roka snad každá fakulta, tak zdaleka ne všude se automaticky dostanete ke všem důležitým informacím. O co byste se měli zajímat?

Návštěva akademické půdy mnohdy prozradí víc, než samotná škola plánovala. Informace o vybraném studijním oboru, přijímacích zkouškách nebo předmětech dohledáte na webové prezentaci fakulty vždy, ale okusit na vlastní kůži atmosféru školy je k nezaplacení. Den otevřených dveří vám poskytne autentické zážitky. Navíc kromě oficiální prezentace máte šanci oslovit studenty, kteří na fakultě studují, a dozvědět se i něco ze zákulisí.

Vyzbrojte se arzenálem dotazů a hurá na výzvědy. Strach a stud nechte doma. Zástupci vysoké školy jsou obvykle vstřícní. Trpělivě odpovídají i na sebebanálnější otázky. Na co se ptát, čeho si na vysoké škole všímat?

Dejte na své pocity

Přijde vám, že váš obor se na všech školách podobá jako vejce vejci a nemůžete se rozhodnout, kterou zvolit? Dejte při návštěvě na první dojem. Nasávejte atmosféru. Připadá vám, že akce pro veřejnost probíhá chaoticky? Pak je namístě otázka, jestli se obdobným problém netrpí chod celé fakulty, včetně výuky. Působí na vás kampus příjemně? Jestli ne, tak za dalších několik semestrů budete na přednášky chodit doslova s odporem.

Prozkoumejte zázemí školy

Vybavenost především odborných učeben hraje důležitou roli. Chcete si přece v praxi osahat nejaktuálnější trendy v oboru. Zajímejte se, jestli se univerzita nachází v uceleném komplexu, nebo má budovy rozházené po celém městě. Někdy se stává, že studenti musí cestovat napříč městem, aby se dostali z jedné přednášky na druhou.

S vybaveností samozřejmě souvisí možnost stravování, nabídka sportovního vyžití a dalších volnočasových aktivit. V neposlední řadě se zajímejte o ubytování. Ptejte se, za jakých podmínek máte nárok na kolej, jak daleko se nachází od školy, kolik vás bude na pokoji, na cenu ubytování.

Co byste měli vědět

Mnoho informací dohledáte na internetu, ale když už jste vážili cestu na den otevřených dveří, využijte návštěvu aktivně. Ptejte se na přijímací zkoušky, jaké otázky se mohou objevit, jaké jsou procentuální šance. Víte, kolik studentů škola hodlá přijmout, kolik se jich obvykle hlásí? Pokuste se ukořistit ukázkové testy. Zástupci fakulty vám jistě rádi pomohou s bezchybným vyplněním přihlášky.

Každá škola přistupuje k vyučování jinak. Poptejte se na průběh studia. Jaký je podíl praktické výuky, jaké jsou povinné předměty, musíte odevzdávat během roku praktické práce, jak probíhá zkouškové období. Mají zkoušky spíše ústní nebo písemný charakter? Chtěli byste se podívat do zahraničí a strávit půl rok na univerzitě v cizině? Získejte náskok a zjistěte si, co pro to musíte udělat.

Uplatnění absolventů

Jestli to myslíte se studiem opravdu vážně, měla by vás problematika uplatnění velmi zajímat. V brožurách vzdělávacích institucí se to často hemží nic neříkajícími frázemi, které slibují široké uplatnění na pozicích odborných pracovníků a poradců, ve státní správě či samosprávě, v nevládních organizacích a hnutích nebo soukromích institucích. Čím méně konkrétní informace škola poskytne, tím zvídavější byste měli být.

Statistiky jsou neúprosné. Lidí s diplomem každoročně přibývá, ale trh práce negeneruje dostatek pracovních příležitostí vhodných pro vysokoškoláky. Na úřadu práce končí nejčastěji studenti vysokých škol zaměřených na obchodní činnost, hotelnictví a gastronomii, ekonomiku či management. Abyste nestrávili pět let zbytečným studiem, dotazy na téma uplatnění rozhodně nešetřete.