Děkan z Mendelovy univerzity rezignoval

17. 12. 2022 | Aktuality

Děkan z Mendelovy univerzity rezignovalDěkan Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně Pavel Žufan rezignoval. Důvodem jsou pochybnosti ohledně doktorských studijních programů, které měli údajně někteří zahraniční studenti dokončit za nezvykle krátkou dobu.

„Důvodem rezignace je zodpovědnost mě jako děkana za pochybení v minulém období týkající se uskutečňování doktorských studijních programů na fakultě,“ sdělil Žufan ve svém rezignačním dopise. Jako další důvod uvedl mimo jiné snahu zamezit eskalaci diskuzí na akademické půdě a v médiích.

„Po dohodě s rektorem univerzity dojde k ukončení jeho působení ve funkci k 31. lednu 2023. Rezignace je výsledkem pečlivého uvážení obou stran,“ doplnila v prohlášení brněnská univerzita.

Žufan byl děkanem od roku 2018. Během té doby někteří zahraniční studenti údajně nezvykle rychle dokončili studium doktorských programů na Provozně ekonomické fakultě. Rektorkou univerzity byla v té době Danuše Nerudová, která se v současnosti uchází o prezidentské křeslo.

Doktorskými programy na Mendelově univerzitě se zabývá Národní akreditační úřad. Před půl rokem škole odebral institucionální akreditaci pro doktorské studium ekonomických oborů. Rozhodnutí je ale nepravomocné. Mluvčí školy Tereza Pospíchalová uvedla, že Mendelova univerzita se proti němu odvolala. Podle zápisů na webu úřadu komise odvolání přijala a záležitost hodlá znovu projednat.

Úřad kromě toho pravděpodobně vede s univerzitou ještě další řízení, kde se zabývá možným porušením pravidel nejen na Provozně ekonomické fakultě, ale v celé instituci. Výsledky řízení nebudou nejspíš známy před prezidentskými volbami.

Zdroj: České noviny

Další články k tématu

Skrytý poklad. Rodina našla v kredenci diplom prvního rektora MENDELU

Skrytý poklad. Rodina našla v kredenci diplom prvního rektora MENDELU

Historicky cenný dokument se desetiletí skrýval v jednom pražském bytě. Bratři Krausovi více než sto let starý doktorský diplom prvního rektora Mendelovy univerzity Františka Bubáka objevili v kredenci, když procházeli pozůstalost po své matce. Diplom předali univerzitě do archivu. Nebylo to přitom poprvé, co na tubu s listinami bratři narazili. Vídali ji už jako malé děti. Až doteď ale …