Děkan Elektrotechnické fakulty ČVUT žaluje školu

4. 1. 2019 | Aktuality

Děkan Elektrotechnické fakulty Pavel Ripka se soudí s ČVUT, jejím bývalým rektorem Petrem Konvalinkou a auditorskou firmou Ernst a Young kvůli tomu, že ho v minulosti tajně prověřovali. Ripka po nich žádá vydání nasbíraných informací a finanční odškodné. Podle soudkyně pro obvodní soud Prahy 1 Martiny Tvrdkové musí však Ripka nejprve vědět, jaké dokumenty po žalovaných chce.  

K utajenému auditu došlo v roce 2014. Popudem bylo zjistit, zda Ripka není ve střetu zájmů, tedy jestli nespolupracuje s někým, s kým obchodně spolupracuje i škola. Audit byl uzavřen s tím, že k žádnému střetu zájmu v případě Ripky nedošlo.

Ripka chce nyní získat veškeré sesbírané dokumenty, které se týkají jeho samotného a podle něj i jeho blízkých. Požaduje také finanční odškodné ve výši asi 200 tisíc korun. Soudkyně Tvrdková spor komentovala s tím, že sesbírané údaje byly volně přístupné ve veřejných rejstřících. Podle ní také nemůže soud fungovat jako vyšetřovací kancelář, která má mít za úkol zjišťovat, jaké konkrétní dokumenty má ČVUT a Ernst a Young o Ripkovi k dispozici. Dodala, že celý spor je podle ní zbytečný a dal se uzavřít smírem.

Advokát Ripky Pavel Uhl s Tvrdkovou nesouhlasí. „Soud nás staví do pozice, kdy se nemůžeme domáhat svých práv. Jednou z klíčových zásad ochrany osobních údajů je to, že každý má právo, aby mu ty (na něj shromážděné) osobní údaje byly poskytnuty. Proto, aby je znal. Soud na nás nyní klade požadavek, abychom ty údaje znali dřív, než nám budou poskytnuty. To technicky vzato není možné,“ řekl pro iDNES.cz.

Bývalý rektor Konvalinka loni v únoru, kdy ještě svou funkci zastával, pro Lidové noviny uvedl, že Ripka mohl do nasbíraných spisů v minulosti několikrát nahlédnout. Podle Ripky to však bylo za podmínky podepsaní slibu mlčenlivosti, s čímž nemohl souhlasit, protože by se k dokumentům nemohl nijak vyjádřit.

Soudní spor bude pokračovat v dubnu.

Zdroj: iDNES.cz

Další články k tématu