Debata o kvalifikaci

30. 5. 2003 | Aktuality

V Kroměříži se sešly dvě stovky odborníků, aby na celostátním semináři věnovali pozornost tématům a strategii celoživotního vzdělávání po vstupu do EU.

V Kroměříži se sešly dvě stovky odborníků, aby na celostátním semináři věnovali pozornost tématům a strategii celoživotního vzdělávání po vstupu do EU. Politici společně s odborníky z oblasti školství a sociální sféry budou vést debatu nejen o rozvoji lidských zdrojů, ale také o tom, jaká je úroveň vzdělání v Česku a jaké profesní požadavky budou kladeny na lidi po vstupu do unie.

Jedním z bodů semináře je také seznámení s normami, podle kterých budou uznávány kvalifikace v ostatních státech EU. ,,Kvalifikace některých profesí budou posuzovány podle pevně stanovených parametrů. Pokud odbornost nebude vyhovovat normám daného státu, bude se člověk muset nadále vzdělávat nebo prokázat odbornost na základě přezkoušení,” uvedla ředitelka odboru Evropské integrace na Ministerstvu školství Jana Švecová. Dále konstatovala, že největší slabinou Čechů jsou slabé znalosti jazyků a výpočetní techniky. V budoucnosti by měl být velký důraz kladen zejména na rozvoj bakalářského vysokoškolského studia, vědu a výzkum.

 

Zdroj: ČTK